Štvanice vás nenechá vydechnout

Loupeže s humorem

Janet Evanovich, Lee Goldberg: Štvanice. Překlad: Alžběta Lexová, Mystery Press, Praha 2017.

Druhá kniha začínající série Nick Fox a Kate O'Hareová[1] vás vrhne rovnou do akce. Nečekejte zdlouhavé představování postav, nebo popisy prostředí. Hned v první větě je výbuch banky předzvěstí, že v podobném duchu bude celá kniha - exploze, loupeže, střílení, kradená auta, honičky, tajné komory, převleky, odposlechy, lámání kostí a výhružky… Nejedená se ale jen o nezáživné popisy přestřelek, ale akce je dokonale vyvážena příběhem a celé je to okořeněno vtipnými dialogy.

Ústřední dvojici tvoří jeden z deseti nejlepších zločinců současnosti Nick Fox. Samolibý, bohatý, geniální a samozřejmě pohledný. Čtenáře si rychle získá svou nápaditostí. Místo toho, aby za minulé skutky seděl ve vězení, pomáhá FBI řešit nejobtížnější případy. Nick není typický zloděj, hledá výzvy, rád se předvádí a má i smysl pro estetiku: "Hodnotu umění pro mě určují tři věci - kdo ho vlastní, jak obtížné je ho ukrást a jaké pocity ve mně vyvolává. Jeho tržní hodnota a výnosnost jsou až na posledním místě."[2] Parťákem je mu Kate O'Hareová, jedna z nejlepších agentek, která mu byla pět let v patách, než ho dopadla a poslala za mříže. Tudíž je jím tak trochu posedlá (a to i fyzicky) a navíc je přesvědčená o tom, že ho dovede ohlídat, ačkoli on ji nejednou překvapí. Připomíná mi trochu Sandru Bullock ve filmu Slečna drsňák - divoká workoholička, úzkostně lpící na zákonech, která o sebe příliš nedbá. Bohužel se autoři nevyvarovali typických klišé - policistka snídá míchaná vajíčka, cpe se hamburgery a veškerá její profesionalita je ta tam, jakmile se na obzoru objeví Nick, ze kterého se jí podlamují kolena, a přesto si ho nechce pustit k tělu. Jiskření mezi nimi je však jen okrajovým motivem.

Jsou postaveni před nelehký úkol - někdo z muzea ukradl bronzového kohouta z dynastie Čching, o jehož navrácení usiluje čínská vláda. Dvojice musí najít pachatele, sestavit tým připomínající Dannyho parťáky a navrátit ukradenou sochu muzeu. Štvanice probíhá napříč světovými metropolemi (Los Angeles, Skotsko, Šanghaj, Palm Beach, Montreal, Washington). Jestli mám něco vytknout, tak prvoplánovost některých postav. Ústřední zlosyn působí ploše a bohužel ani o ústřední dvojici se toho, pokud jste nečetli předchozí díl, příliš nedovíte.

Janet Evanovich je americká bestsellerová autorka a Lee Goldberg úspěšný scénárista. Takže pokud hltáte americké krimi seriály, Štvanici si užijete. Vyprávění je lineární, bez zbytečných vsuvek, jedna akce střídá druhou, a když se něco může zvrtnout, samozřejmě se to stane. Přesto není čas na nějaké obavy o hrdiny, protože tak nějak tušíte, že se z problému buď vykecají, nebo vystřílejí. Rychlému tempu napomáhají i dialogy, které vás zaručeně pobaví.
Není to kniha, nad kterou by zaplesalo srdce vysokoškolského profesora literatury, je to kniha pro masy. Nebudete nuceni nad ní přemýšlet dlouho do noci, protože každá trable je na poměrně krátkém úseku vyřešena. Je to kniha pro obyčejné smrtelníky, kteří přijdou unavení z práce a chtějí se uvolnit. Je to kniha, kterou i maminka na mateřské zhltne za dvě odpoledne s báječným pocitem, že si odpočinula a pobavila se (tak jako já).

Za recenzní e-knihu velmi děkuji nakladtelství Mystery Press.
Knihu zakoupíte na eshopu nakladatelství.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží