Joe Hill - Ohnivý muž. Nejlepší kniha syna Stephena Kinga.

Joe Hill: Ohnivý muž. Beta - Dobrovský, 2016. 659 stran.

O tom, že se syn velkého Stephena Kinga potatil, už delší dobu nikdo nepochybuje. Jeho povídková kniha Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy získala prestižní ocenění za povídkovou tvorbu, podle románu Rohy vznikl stejnojmenný film s Danielem Radcliffem v hlavní roli. Je štěstí, že má King kvalitně píšícího nástupce. A románem Ohnivý muž se Joe Hill usadil vedle svého otce na pomyslný literární trůn.

Ohnivý muž je dramatickým příběhem těhotné ženy v post-apokalyptické době. Rozklad světa se stává spíše kulisou a my jsme svědky toho, jak nákaza odkrývá to nejhorší i nejlepší, co v lidech je. Dračí nemoc se šíří po celém světě, oběti hoří zevnitř přímo na ulicích. Vznikají nekontrolovatelné požáry, nikdo neví, jak se nákaza šíří. Bývalá zdravotní sestra Harper se infikuje nebezpečným virem při práci v nemocnici. Harpeřino manželství se zdá bez jediné poskvrny do chvíle, než na sobě hrdinka objeví první známky dračí plísně - černé spirály na kůži jakoby poprášené zlatým práškem. Z milujícího manžela se stává agresivní maniak, který chce připravit o život nejen ji a jejich nenarozené dítě, ale všechny nakažené „hořáky". Konec světa je také ideální doba pro rozvoj sekt a matka Carol jakoby z oka vypadla té bláznivé fanatičce z Kingovy Mlhy. Prostor je věnován i postavení jednotlivců proti mase (a to nejen nakažených proti zdravým).
Lidi, kteří mají moc, si vždycky umějí ospravedlnit hrozné věci ve jménu většího dobra, jedna vražda tam, trošku mučení sem. Věci, které byly nemorální, kdyby je udělal obyčejný člověk, začnou být morální." Postavy působí plasticky, uvěřitelně, výrazněji vystupují ženy a děti, mužským hrdinům není dán takový prostor. Joe Hill přiznává, že jedním z lidí, kteří jej inspirovali je i jeho otec.
„Zapomněly, kdo jsou. Zapomněly svá jména, hlasy svých matek, tváře svých otců." Ten odkaz na Temnou věž musí praštit do očí každého.

Autor umí velmi zdařile navodit atmosféru. „Stromy byly jen duchové sebe samých v kouřovém světě přikrytém nízkými mraky a padajícím sněhem. Umírající odpoledne bylo cítit borovými šiškami pálenými v popelníku."
Nechybí ani ironie. Jak poznáte, že je konec světa? „George Clooney vzplál na humanitární misi v New Yorku."
Jestli bych měla něco vytknout, tak snad jen prvoplánovitost romantické linky.
Je poznat, že si grafik s obálkou vyhrál a pochválit musím i překlad a redakční práci (chybiček je tam pramálo).
Joe Hill pracoval na románu čtyři roky a je to znát. Je to napínavé, uvěřitelné čtení, které ve vás nezanechá jen dojem z dobře napsaného příběhu, ale je i zajímavou sociální sondou. Opravdu znamená manželství „v dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci?". A bude Harper schopná odnosit dítě, i když je nakažená? Kde končí lidská morálka ve světě bez zákonů? Co všechno s lidskou psychikou svede strach a manipulace? A jak důležité je ve zničeném světe přátelství?
Joe Hill prostě píše skvěle a já se těším, s čím dalším ještě přijde.

Komentáře

  1. O tomhle jsem ani nevěděla, díky za tip. Už jsem ho zařadila do své databáze knih. Já osobně mám od Kinga staršího hodně ráda Cuja a pak samozřejmě To – skvělá kniha a mám ráda i filmy. Na rozdíl od většiny se mi líbil i druhý díl. A pak samozřejmě Dallas 63. K tomu mě dovedl sice až ten seriál, ale knížku jsem pak doslova zhltla. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží