Je to jinak, mami

LGBT román od slovenské autorky


Boris žije obyčejný život - pracuje jako redaktor v hlavním městě, občas se jde bavit do klubu, o víkendech jezdí za babičkou na vesnici a dává přednost mužům před ženami. Nikdo z rodiny a kolegů netuší, že je Boris gay. Ví to jen pár přátel z klubu a nejlepší kamarádka Sofie. Když Borisovi ztroskotá dlouhodobá známost (prostě proto, že se jeho přítel ožení), potlouká se po barech a snaží se žít dál jakoby nic. Než potká modrookého Michala.


„Jen mě rozčiluje, když jsou homosexuálové ztvárněni jako afektovaní zmalovaní klauni v růžovém oblečení, kteří směšně špulí rty, uhlazují si ofinu a pijí kávu s odtáhnutým malíčkem. Myslím si, že přesně tohle vzbuzuje u lidí odpor. [...] Momentálně je moderní psát o homosexuálech, dělat výzkumy veřejného mínění. Lidé se dušují, že jim to nevadí. Chápeš, co vlastně říkají? Nevadí mi, že je někdo homosexuál. Sakra, kdo kdy slyšel větu: Nevadí mi, že je někdo heterosexuál!“

Je to jinak, mami je zajímavou sondou do menšinové společnosti homosexuálů na Slovensku. Kniha v originále vyšla už před devíti lety (a dočkala se i dvou pokračování, které snad vyjdou i u nás), takže předpokládám, že se některé věci už posunuly k lepšímu. Cílovým čtenářem  jsou ženy - čtení je to místy romantické, místy drsné a především humorné. Je to napsáno jako nedatované deníkové zápisky. Styl psaní mi připomíná fejetony - je to plné vtipných postřehů a rozhovorů.

Tamara Tainová je slovenská autorka, která svou tvorbou bojuje proti nesmyslným konvencím a otevírá tabuizovaná a kontroverzní témata. Boris také čelí tvrdé realitě „moderní“ doby bez moderních názorů na menšiny - homosexuálové často skrývají svoji orientaci, a pokud se rozhodnou přiznat, jejich okolí to není schopné akceptovat. A asi vás nepřekvapí, že ze všeho nejvíc touží po tom, říct pravdu vlastní mamince.

Hodnocení: 95 %
Tahle kniha se mi líbila, je plná drsných pravd bez příkras a pojednává o hledání jistoty, lásky i sebesama (možná právě k sebenalezení je třeba dobrých přátel a milující rodiny). Ukazuje, jak těžké je v dnešní době být odlišný. A zároveň to není depresivní čtení, po kterém si budete řezat žíly. Jediné, co knize vytýkám, je ten příšerně béčkový konec. Knihu bych doporučila všem lidem s otevřenou myslí a srdcem.

Za recenzní výtisk děkuji laskavému Nakladatelství Dobrovský (a Kontrast). Knihu můžete zakoupit na jejich e-shopu. Mimochodem, ta obálka se povedla (mám slabost pro knížky s modrým přebalem a nestydím se za to).
Co vy a knihy s LGB tematikou?

Tamara Tainová: Je to jinak, mami. Praha, Kontrast, 2019.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží