Michael Kardos: Dřív než ji najde (Recenze)

Michael Kardos: Dřív než ji najde. Mystery Press, Praha, 2017. 368 stran, překlad Monika Pavlisová.

Šest hvězdiček z pěti

******


Rodinné drama s příměsí thrilleru je spolu se severskými detektivkami právě v kurzu a novinka amerického spisovatele Michaela Kardose bývá srovnávána s bestsellery jako je Dívka ve vlaku Pauly Hawkins a Zmizelá od Gillian Flynn. Oba populární romány jsem četla a musím konstatovat, že Dřív než ji najde nesází jen na "čtivost", nebo kvalitní propagaci.

Příběh se odehrává ve třech časových rovinách - přítomnosti roku 2006, v roce 1991 a 1965. Úvod a závěr je rámcově uzavřen blogovým zápiskem Starého muže za psacím strojem, bývalého novináře z malého městečka Silver Bay posedlého patnáct let starým případem Millerových. Kamioňák Ramsey Miller jednoho zářijového večera brutálně zavraždil svoji ženu a tříletou dceru Meg buď zabil, nebo unesl neznámo kam, neboť se dosud jeho ani její tělo nenašlo. Vzápětí se čtenář dozvídá, že malá Meg vyrostla v utajení pod jménem Melanie u tety a strýce v Západní Virginii. Život v programu na ochranu svědků přináší svá úskalí a poté, co Meg zjistí, že je těhotná, vzepře se pěstounům a dychtíc po svobodě se rozhodne poznat strašáky z dávné minulosti.

Autor rozehrává se čtenářem šachovou partii a spolu s hlavní hrdinkou postupně odkrýváme pravdu o tom, kým byla i kým je. Psychologie postav je přímo mistrovsky odvedená práce, ať už jde o myšlenky pubertální dívky nebo bývalého kriminálníka Ramseyho Millera. Kardos zalidnil svoji knihu zajímavými postavami, jež se vymykají škatulkám a mnohdy překvapí, ačkoli platí, že děti jsou formováni rodiči a prostředím, v němž vyrůstají. Hrdinové jednají uvěřitelně, realisticky, logicky. Autor je i mistr vnějších popisů: "Ve skutečnosti by o něm asi neřekla, že je hezký. Předpoklady pro to měl všechny: důlek na bradě, modré oči, dokonalé vlasy, ale dohromady to k sobě příliš neladilo. Jako by je někdo objednával samostatně." S. 139.
Retrospektivní pasáže jsou věnovány stěžejním postavám (rodičům Meg - otci Ramseymu, matce Allie) a jejich vnitřním světům, úvahám… Ramsey, který zpočátku figuruje jako chladnokrevný vrah, byl možná i citlivým mužem, který miloval svoji rodinu, rybaření, hudbu, západy slunce… Za zmínku stojí i zdařilé grafické zpracování blogového zápisku, dopisu FBI i záznamů o policejním zatčení.


Užila jsem si i popisy každodenních drobností, detailů (v tomto ohledu mi Kardos připomíná stylem psaní Stephena Kinga): „Pizza byla studená a tvrdá, ale on si ji vychutnával. A takhle to teď měl se vším: země a nebe zalité barvami. Hudba kapely, která v útrobách rezonuje s mnohem větší silou. Fixa, která klouže po papíře, auto, které projíždí před domem. Hudba v televizi v obýváku nabírala sílu do dramatického crescenda. Sušička v prádelně rytmicky duněla: b-b-da, b-b-da…" S. 89.
A přesně takhle jsem si vychutnala celou knihu do poslední tečky. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. Příběh vygradoval a já nakonec zůstala prostě zírat. Pro mě je to nejlepší kniha, jakou jsem letos četla. Prostě ty popisy života obyčejných lidí, kteří vezmou věci do vlastních rukou miluju.

Novinka nakladatelství Mystery Press je první u nás vydanou knihou Michaela Kardose, který ale není v literárním světě nováčkem. Obdržel již ocenění za román Třídenní aféra (snad se co nevidět dočkáme překladu).Děkuji nakladatelství Mystery Press za poskytnutí recenzního e-booku a obratem objednávám voňavý, hmatatelný výtisk, protože Dřív než ji najde je mnohem víc než knižní jednohubka. Je to několikapatrový čokoládový dort. Se šlehačkou.

Komentáře

  1. Tak ta vypadá hodně dobře :-) popřemýšlím nad ní.
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží