Petr Pan v populární kultuře

V populární kultuře
Postava Petera Pana je nesmrtelná, ožívá opakovaně. Příběhy Petera Pana byly zfilmovány, vznikly i animované filmy ve společnosti Disney. První hollywoodské pokusy o převedení postavy Petera Pana na plátno byly zaznamenány již ve 20. letech 20. století. Postavu Petera Pana hrály téměř vždy herečky, jednou z nich byla i Mia Farrow. Jaký je důvod tohoto obsazení napříč pohlavím? Mnozí kritici Barrieho díla se snažili tyto důvody vysvětlit. Nejčastěji se objevuje teorie, že tak Barrie obešel Britské právo. Bavíme se o začátku 20. století a v té době bylo nezákonné, aby od deváté hodiny večerní stály děti na jevišti. Obsazení dospělé ženy jako Petra znamenalo, že ostatní dětské role budou měřeny podle její výšky, což umožnilo starším dětem hrát mladší role.
Jiní odborníci tvrdili, že role Petra Pana byla natolik složitá, že by ji dítě nezvládlo. Nicméně jako nejlogičtější důvod se jeví fakt, že hlavní mužskou roli v pantomimě vždy hrála žena. Stejně tak mladšího z Wendiných bratrů a jednoho ze ztracených kluků hrála žena.

Disney
Rozhodla jsem se na prvním místě uvést Disneyho animované filmy, protože se ukázaly být populárnější, než většina hraných filmů.
Petr Pan (1953)
Rodinný animovaný film, který se snaží vycházet z originální předlohy. Avšak už samotný fakt, že v českém překladu nazývají vílu Nezbedou, příběh strhává dolů. Animace se ukázala být poněkud primitivní na to. Filmu vévodí typická kombinace groteskních scén s dojemností odkazů na svět dětství. Nesmí chybět chytlavé písničky. Předlohou pro legendární vílu zde byla herečka Margaret Kerry. Byla znázorněna jako modrooká blondýna se skvělou figurou v zelených krátkých šatičkách a zelených pantoflích s bambulkami. Proto se objevilo množství názorů, že Disneyho Zvonilka je příliš vyzývavá a sexy na vílu.
Petr Pan je zrzavý kluk v zeleném kabátku a čepkou s pérkem na hlavě. Trochu připomíná Robina Hooda. Drzost mu kouká z očí.
Film, který před více než šedesáti lety natočila trojice režiserů Hamilton Luske, Wilfred Jackson a Clyde Geronimi, byl nominován na Zlatou palmu v Cannes, ale cenu nezískal.
Nešlo ovšem o první filmovou adaptaci této knihy - již v roce 1937 vznikla němá verze této pohádky.

Petr Pan: Návrat do Země Nezemě (2002)
Disney studio vycházelo z příběhu poprvé hraného roku 1908 - When Wendy Grew Up - An Afterthought. Jedná se o epilog k Petru Panovi. Wendy vyrostla, vdala se a má vlastní děti. Zůstává s nimi sama, protože jejich otec bojuje v druhé světové válce. A aby se tolik nebáli, vypráví jim příběh o Petru Panovi. Starší Jane takové hlouposti nezajímají, protože je na ně už moc velká. Jenže pak se v jejím pokoji objeví Hook a unese ji do Země Nezemě… Až tam se Jane naučí věřit v sílu fantazie. V závěru filmu, dospělá Wendy uvidí Petra.

Ve filmu
Nejznámější a bezesporu nejoblíbenější filmovou adaptací, která možná předstihla i samotnou knižní předlohu je Petr Pan P. J. Hogana z roku 2003. Režisér se snažil držet divadelní předlohy, obsadil kvalitní herce a celé to hudbou podtrhl James Howard. Podařilo se převést na stříbrné plátno spoustu scén, které předchozí filmy vynechávaly, na druhou stranu i sám vynechává (například scény s indiány). Výhodou se stala moderní technologie, která umožnila stvořit kouzelný svět přesně takový, jaký má být. Kulisy jsou věrohodné stejně jako scény, kde děti létají. Přirozené věci zveličili tak, aby se dostaly na úroveň magie a zrcadlily schopnost dětské fantazie. Jen v českých kinech film vydělal přes pět milionů.
Petra si zahrál Jeremy Sumpter- modrooký blonďák s lišáckým pohledem a mezi ním a Wendy funguje chemie. Jejich polibek byl kritizován diváky jako něco "nevhodného". Ale dle mého názoru ta scéna nebyla ničím pobuřujícím- žádná dětská erotika. Narovinu říkám, že takového Petra Pana bych chtěla políbit taky. Názory jsou rozporuplné- někdo vidí film jako smrtící koktejl pro cukrovkáře a dalšímu se nelíbí bojové scény, při kterých se umírá. Prezentuje se jako snímek pro celou rodinu a tak diváci zapomínají, že je to přece jen adaptace klasické pohádky. Ta barevnost, pohádková hudba a víly k tomu prostě patří. Dospělý proto musí odhodit svoji střízlivost a ze šuplíku vytáhnout krabičku s fantazií.
Hogan dodržel zažitou tradici a obsadil do role zlotřilého kapitána Hooka i pana Darlinga Jasona Isaaca. Hook je nebezpečný, ale v mnohých adaptacích byl spíš k smíchu. Barrie však napsal knihu pro děti i dospělé, v jejímž středu stojí hrůzu nahánějící postava a toho konceptu se režisér držel.
Jednoznačně nejpopulárnější scéna, která se od předlohy mírně liší, je když Petr volá: "Já věřím na víly. A jo a jo!", čímž zachrání Zvonilku, která předtím vypila pohárek s jedem určený pro Petra. Barrie to koncipoval jinak: Petr se otočil k divákům a požádal je, aby zatleskali, pokud věří na víly. A samozřejmě publikum tleskalo. Bylo to riskantní? Co kdyby netleskali? Diváci v té době byli zvyklí účastnit se během představení- když na scénu vstoupil padouch, pískali a syčeli, když hrdina, tak fandili. A přestože Petr Pan není klasickou pantomimou, Barrie počítal s tím, že diváci jsou už zvyklí a opravdu se zapojili, aby zachránili Zvonilku.

Hook (1991)Snímek režírovaný Stevenem Spielbergem odpovídá na základní otázku, kterou má každý po přečtení knihy. A co bylo dál? Petr Pan se pak vracíval k Wendy, pak k její dceři Jane a ta měla také dceru, do které se Petr zamiloval a rozhodl se zůstat. Vyrostl, oženil se, měl dvě děti a pracoval ve firmě. Nedělal nic jiného, než pracoval. A zapomněl, kým byl. Chodil babičku Wendy navštěvovat, ale nevěřil tomu, co říká. Alespoň do doby, než mu Hook unese děti a on je nucen se pro ně vydat do Země Nezemě. Co se postav týče, Spielberg oproti knižní předloze posunuje těžiště od Petera Pana k jeho dětem, které tak trochu přebírají štafetu, ale především pak k jeho hlavnímu protihráči - kapitánu Hookovi. Tvůrci bohužel provedli modernizaci snad úplně všude: nový vůdce ztracených chlapců má na hlavě pankáče a chodí v kožené bundě, kluci si už nehrají na Indiány, ale jezdí na skejtu. Kapitán Hook je navzdory účasti Dustina Hoffmana příšerný a je spíše trapnou komickou figurkou.
Snímek přesto získal pět nominací na Oscara. Jediným přínosem byla Julia Roberts, která si střihla roli víly Zvonilky.
Hledání Země Nezemě (2004)
Na rozdíl od původních verzí, které se všemožně snažily napodobit, nebo odlišit od originálu hry, Hledání Země Nezemě se zaměřuje na život autora Jamese Barrieho, rodinu Daviesových a okolnosti vzniku díla. Johnny Depp v roli Barrieho tedy nejdřív poznává čtyři děti, které nemají otce. Z času stráveného s nimi vznikne legendární pohádka o dětech, které nechtějí vyrůst. Film ukazuje především to, jak je pro dospělého důležité, aby porozuměl dětské duši. Scénář Davida Magee vychází ze hry Allena Knee - The Man Who Was Peter Pan.

Petr Pan (1960)
Za zmínku stojí muzikál originál z roku 1954, kde byla hlavní hvězdou Mary Martin a za roli Petra získala Tony Awards spolu s hereckým kolegou Cyrilem Ritchardem, který ztvárnil Hooka. Vysílala to televize NBC v letech 1955 a 1956 a 1960.[1] NBC představilo Petra Pana jako součást přehlídky producentů jako první celovečerní broadwayskou produkci pro barevné televizory. Program přilákal rekordní publikum (65 milionů diváků).

Závěr
Petr Pan je tvárné dílo, které si zaslouží být interpretováno už proto, jak složité je. Vždyť i sám autor několikrát změnil titul, a pokud jde o filmové provedení, každé z nich je jiné. Předpokládám, že látka je natolik atraktivní, že se ještě mnohých zpracování dočkáme. Literární konkurz na pokračování Petra Pana vypsala roku 2004 dětská nemocnice Great Ormond Street Hospital for children, které J. M. Barrie odkázal příběh Petra Pana a s ním spojená práva roku 1929, osm let před svou smrtí. Vyhrála britská spisovatelka Geraldine McCaughreanová, knihu nazvala
Petr Pan v Šarlatovém plášti, ale přiznám se, že jsem nebyla schopná ji ani dočíst do konce. Odradil mě nejen styl vyprávění, ale už samotné pojetí- zestárlí ztracení kluci se navléknou do oblečení svých dětí a tím v Zemi Nezemi omládnou. Jeden z nich si navlékne dívčí šatičky, čímž se z něj stane holčička a nikomu to nepřipadá divné. Ne, už nikdy víc.

Žijeme v době, kdy děti neumí snít a pro většinu z nich tu není nikdo, kdo by jim vyprávěl pohádky a naučil je létat jen pomocí šťastných myšlenek. A já doufám, že příběh o Petru Panovi bude dál ožívat a jednou večer třeba vlétne otevřeným oknem malý chlapec a bude hledat svůj stín.

Komentáře

  1. Hook s Robinem Williamsem je naprosto skvělá záležitost. Mám to rád i teď v dospělosti. :) Obecně je Petr Pan zajímavá postava. Přemýšlím, jestli má nějakou alternativu v české mytologii a dětských příbězích. The Hook je fakt super, protože tam je archetypální dobro a zlo. Docela přemýšlím, že zařídím pronájem plátna a pustím to o víkendu dětem na BlueRay. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží