Pod povedeným přebalem se skrývá povedený příběh. Chování nočních motýlů - Poppy Adamsová

Hlavní hrdinkou je stará žena, Ginny, která sama žije v chátrajícím viktoriánském domě svých předků. Zvykla si na život v ústraní a je pro ni šok, když se k ní po sedmačtyřiceti letech vrací mladší sestra Vivien. Ginny zasvětila celý svůj život výzkumu - stejně jako její otec byla uznávaným odborníkem na noční motýly. Nejspíš se pro to narodila, jelikož povahou byla uzavřená, praktická a srovnávala život lidí s chováním motýlů. Zpočátku se na mladší sestru těší, třebaže tím naruší její pečlivě vybudované návyky - všechny dveře by měly být zavřené, do čaje minimum mléka a nejprve nahřát porcelán, neustále kontrolovat kolik je hodin... Ale energická Vivien brzy začne Ginny mluvit do vzpomínek až natolik, že se Ginny rozhodne pro radikální řešení.

Kniha je členěna na poměrně krátké kapitoly, ve kterých se střídá retrospekce s přítomností. Vědkyně chronologicky vzpomíná na dětství prožité v sídle se sestrou, na dobrodružné výpravy, školní léta. Vzpomíná na maminku Maud, která ji učila se před posměšky schovat uvnitř vlastní hlavy; na otce Cliva příliš zabraného do výzkumu, než aby se staral o pozvolna se chátrající sídlo. Nebýt té nehody, kdy mladší sestra Vivien spadla ze zvonice a způsobila si zranění znemožňující mít vlastní děti, byly to krásné časy.

Ale kniha je právem členěna mezi thrillery a život není procházka růžovým sadem. Maud se propila k alkoholismu, který jí pomáhala Ginny před ostatními skrývat, přestože se záhy stala cílem jejích opileckých útoků. Clive zůstával nadále ponořen do výzkumu. Maminka Maud nešťastnou náhodou zemřela. Mladší Vivien se otce zřekla a doma se neukázala sedmačtyřicet let.
Jenže paměť může klamat. Stejně tak může klamat ten, kdo s vámi sdílí sídlo. Zvláštní, jak se vzpomínky sester rozcházejí.
Autorka sama je absolventka přírodních věd a podařilo se jí formou monologu vystavit temný příběh spojený s vědeckým popisem detailů ze života nočních motýlů. Vědecké poznatky nejsou na obtíž. Dozvíte se o sběru housenek, kukel, chytání motýlů; co který druh potřebuje k přežití, kde se vyskytuje, jak ho nalákat, chytit... a popřípadě usmrtit.


Poppy Adamsová: Chování nočních motýlů. Knižní klub, Praha 2009, 304 s.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží