Kdo má pod čepicí

Marie Rejfová: Kdo má pod čepicí. Mystery Press, Praha, 2017. 40 stran.

Kdo má pod čepicí je novela začínající české autorka Marie Rejfové. Zároveň otevírá sérii humorných detektivek Josefína Divíšková. Ta pojednává o malířce z Prahy, kterou okolnosti donutily navrátit se do maloměsta a učit na místní umělecké škole a ještě navíc obývat dům spolu s puntičkářskou sestrou a její rodinou. Tento způsob života zdá se jí poněkud nevyhovující, nudný, než městečkem zahýbe skandální čin - Josefínin spolupracovník je nalezen ve škole mrtvý. Josefína se chtě nechtě zaplete do případu a její život je náhle o něco víc vzrušující (že by to bylo i tím pohledným vyšetřovatelem?).
Rejfové se podařilo vykreslit život svérázné malířky netradičním, humorným způsobem. Pobaví vás její vnitřní monology, postřehy i situace, do kterých se dostává (umíte si představit, kolik úsměvných scén zažije při hodině keramiky s předškolními dětmi?).
Za zmínku stojí, že autorem obálky a ilustrací je přední český výtvarník Daniel Špaček.
Byla to kraťoučká oddechovka, předkrm slibující pokračování v podobném duchu, které vyšlo už v plnohodnotném knižním balení pod názvem Kdo jinému jámu kopá. Tato autorka má zajisté co nabídnout a nudit se s ní nebudete.

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Mystery Press. Novelku a první čtyři kapitoly románu Kdo má pod čepicí zakoupíte na webu nakladatelství (http://www.mysterypress.cz/marie-rejfova-kdo-ma-pod-cepici.html).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží