3 nejlepší knihy první poloviny roku 2019

Horory Kinga a Simmonse i young adult fantasy

Tipy na letní čtení


Podle Databáze knih jsem během šesti měsíců přečetla 24 knih a 10 z nich se mi hodilo do Čtenářské výzvy 2019. V seznamu najdete vždycky odkaz na moji recenzi, pokud jsem ji ke knize napsala. Žádné dlouhé průtahy, jdeme na to!


  1. Stephen King: Outsider

  • King je pro mě vždycky číslem jedna, ačkoli Outsider pro mě není ani v pětici jeho nejlepších knih, byl skvělý! Malým městečkem otřese hrůzná vražda chlapce. Policie rychle vypátrá vraha, ale ten má neprůstřelné alibi, ačkoli se na místě činu i na vražedné zbrani našly jeho otisky prstů a DNA. Detektivové stojí před pěkně zamotaným případem.
  • Nechybělo mu nadpřirozeno. Ačkoli první část připomínala detektivku, druhá polovina už byl přesně ten strašidelný typ příběhu, jaký mám ráda. Navíc si tentokrát King vybral bubáka dost netradičního a já tleskám tomu, že se ani po čtyřiceti letech na poli beletrie neopakuje.
  • Provázanost s dalšími díly. Tentokrát na scénu přichází i svérázná soukromá vyšetřovatelka Holly Gibneyová ze série knih o Billu Hodgesovi (Pan Mercedes, Právo nálezce, Konec hlídky). Ta se musí vyrovnat nejen se smrtí blízkého přítele, ale i vlastními paranoiemi a posedlostmi. Doporučuji vám si nejdřív přečíst celou sérii knih, protože jinak vám ji bude milá Holly dost spoilerovat.
  • King si pohrál i se stylistikou a grafikou, takže začátek knihy prokládají záznamy výpovědí svědků zločinu. Jejich důvěryhodnost je mistrná.

2. Dan Simmons: Temné léto

  • Kniha vypráví příběh pětice chlapců, kteří si užívají letní prázdniny na malém městě. Brzy budou muset čelit něčemu daleko hrozivějšímu, než jsou hodiny algebry nebo prozkoumávání temných jeskyní. Pod městem je něco zlého a rozrůstá se to. Že vám to něco připomíná? Je-li King králem hororu, Dan Simmons je po zásluze princ.
  • Temné léto je horor a brilantní! Nejprve vás seznámí s hlavními hrdiny, ukolébá vás a pak na vás pošle takové hrůzy, že budete mít chuť knihu odhodit na zem a zakřičet už dost! Přiznám se, že mě vyděsil do takové míry, že jsem se v noci bála podívat z okna.


3. Katherine Arden: Dívka ve věži

  • Dívka ve věži je druhým dílem fantasy Winternight trilogie inspirované slovanskou mytologií, folklórem a životem ve středověkém Rusku. Svéráznou hrdinku Vasju, která se narodila s darem vidět bytostníčky (skřítky, vodníky, rusalky, strážce domu...) jsem si oblíbila už při čtení prvního dílu Slavík a medvěd. Tentokrát se Vasja přestrojená za chlapce dostává do Moskvy, kde se to hemží mocichtivými knížaty a přetvářkou. Ani jako chlapec to nebude mít v obrovském městě lehké.
  • Vasja jde často o život (během jejího putování v ruské zimě se není čemu divit) a Mrazík s kouzelným koněm Slavíkem několikrát zasahují, aby ji dostali z problémů. Ale ani oni nejsou všemocní. Démon mrazu slábne a na obzoru je nebezpečný protivník.
  • Katherine Arden se podařilo stvořit neobyčejný magický fantasy svět a hrdinku, která si vás rychle získá.

Pokud vás zajímá všech 24 titulů přečtených v roce 2019 nebo snad 407 aktuálně přečtených knih, můžete si mě na Databázi najít. Nezapomeňte mi dát váš knižní tip na letní čtení do komentářů.

Komentáře

  1. Z tvého výběru jsem četla jen Dívku ve věži, ale příběh se mi také líbil a Vaju jsem si velmi oblíbila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bože! Na toho Kinga se těším. Musím si ji konečně šoupnout do čtečky a začít číst! A Holly miluju. Je cáklá, ale skvělá🙏.

    Verča ze Ztracena v Praze ║ RECENZE KNIŽNÍ SÉRIE NEŽ JSEM TĚ POZNALA

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží