Dívka ve věži od Katherine Arden

Okouzlující a zároveň mrazivá

Druhý díl skvostné Winternight trilogie

Medvěd a Slavík byla nejlepší kniha, kterou jsem za posledních pět let četla.
Dívka ve věži je úplně stejně skvělá/ohromující/okouzlující. A jestli vám to zní jako klišé, nalistujte si jakoukoli stránku téhle knihy a nechte se polapit.

Vasja, mladá dívka ze Země lesů, která se měla raději narodit jako chlapec, opouští rodnou vesnici, ve které ji prohlásili za čarodějnici a vydává se vstříc dobrodružství na kouzelném koni Slavíkovi a se sedlovými brašnami plnými jídla a stříbra, které dostala jako dar od Mrazíka.

„Klidně mi můžete říkat, abych šla domů, ale já se můžu rozhodnout, že to neudělám. Myslíte, že to je všechno, co v životě chci? Tučné věno a muže, kterému bych rodila děti?"
Mrazík nebyl o moc vyšší než ona, ale přesto se musela pod tím jeho bledým pátravým pohledem zklidnit.
„Mluvíš jako dítě. Myslíš, že někoho v tom tvém světě zajímá, co chceš? Ani knížata nemají, co chtějí, a panny už vůbec ne. Na cestě tě nečeká nic dobrého. Nic než smrt, dřív nebo později."

Cesty osudu jí zavedou až k branám kláštera, ve kterém působí její bratr Saša, nyní rádce moskevského knížete. A v tu chvíli se Vasja, oblečená na cesty v chlapeckých šatech, rozhodne vystupovat jako muž. Otevřou se jí tím možnosti, o kterých dosud jen snila - lov na nájezdníky po boku knížete, účast na hostinách po boku bojarů, vyjížďky kdykoli a kamkoli se jí zlíbí... tolik lákadel skýtá svět mužů pro odvážnou dívku! Žádné štěstí ale netrvá věčně a nad světly Moskvy se rozhoří rudé světlo. A možná ji ani samotný Mrazík nedovede před intrikami šlechty zachránit.

Knihy s odvážnou hlavní hrdinkou už nejsou v dnešní době až tak výjimečné, ale Vasja není jako ostatní. Katherine Arden se podařilo stvořit zcela neokoukanou hrdinku, která ale má své chyby. A jaké! Je až natolik odvážná a svéhlavá, že to lidé kolem ní nejen nechápou, ale bohužel je její (mnohdy sobecká) rozhodnutí silně poznamenají. Vasja je dívka, která je schopná se pustit do rozepře s démonem mrazu a v jeho vlastním domě. Je to hrdinka, která si i stojíc naproti smrti musí prosadit svou, i když tím zničí jiný život. Její hrdost nemá daleko k pýše. Jak je svá a silná, tak je i šílená. Ruku na srdce, je to vlastně ještě dítě. Divoké a tolik toužící po svobodě v nesvobodných poměrech a době.

Hodnocení: 100 %

Vyprávění je strhující, postavy si zamilujete i znepřátelíte. Tentokrát stojí démoni trochu stranou, protože se Vasja dostává do srdce Ruska, nádherné Moskvy, kde lidé uctívají ikony namísto čjortů. Místo nich čelí přetvářce a falši lidí a zároveň zažívá úžasná dobrodružství, ze kterých ji většinou musí zachránit vlastní odvaha nebo Démon Mrazu.

„Pokaždé, když si zvolíš jednu cestu, musíš žít se vzpomínkou na tu druhou, na život, jejž ses vzdala. Rozhodni se pro to, co ti připadá nejlepší. Ať zvolíš kteroukoli cestu, každá má své hořké i sladké stránky."

S klidným svědomím můžu napsat, že Winternight Trilogie je (alespoň pro mě) co do kvality příběhu, propracovanosti postav i napětí při čtení srovnatelná s Písní ledu a ohně. Doufám, že podle knížky někdo natočí skvělý film a přitáhne tak masy, které pak budou hltat knihy Katherine Arden. Doufám, že tohle dobrodružství nikdy neskončí a pokud ano, bude ten konec pro Vasju šťastný.
Nemusíte se bát ruského středověkého folklóru ani jmen, je tam všeho tak akorát, abyste porozuměli a zamilovali si to.

Když jsem večer seděla nad touhle recenzí a lámala si hlavu, muž se mě zeptal, proč se tak mračím. Řekla jsem mu, že se snažím vystihnout, jak moc je ta kniha úžasná (ano, není jen dobrá). Řekl mi, abych to tak prostě napsala. Takže:
Slavík a Medvěd a pak Dívka ve věži jsou literární klenoty a jsou ÚŽASNÉ!

Za recenzní výtisk musím i tentokrát poděkovat nakladatelství Knihy Dobrovský (a jejich edici King Cool), neváhejte a rovnou si knížku objednejte i s prvním dílem. O tom, jak se mi líbila první kniha série Medvěd a Slavík se dočteš tady.
Katherine Arden: Dívka ve věži. Praha, King Cool, 2019. 370 stran.

Komentáře

  1. Mně se knihy taky hodně líbily. Ta atmosféra je prostě dokonalá. Asi se nemusím ptát, jestli se těšíš na další díl :D Já hrozně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží