Mléko z mlékomatu šetří peněženku i životní prostředí

Mlékomat do každé dědiny

Zero waste, třídění odpadu, nápojové kartony, zbytečný odpad, rostlinná mléka, recept

Vy stále ještě kupujete mléko v tetrapacku? A je vůbec kravské mléko ekologický produkt? Pište své názory do komentářů.

Běžný nápojový karton tvoří zhruba ze 75 % karton, z 20 % plast a 5 % hliník. V České republice se takových kartonů prodá asi 17 000 tun ROČNĚ!
Kam s ním?
Buď do oranžových kontejnerů, na sběrný dvůr a v některých městech buď do kontejneru na papír nebo na plast. Více informací o třídění nápojových kartonů najdete zde.

Pokud koupíte 2 litry mléka na týden v kartonu, za rok vyhodíte zbytečně 104 krabic!!! Oproti tomu skleněná láhev na mléko je lépe recyklovatelná a vydrží vám roky. Sklo je navíc neaktivním materiálem, a tak nedochází k migraci částic z obalu do mléka.

Kde koupím skleněnou láhev?

Skleněnou láhev na mléko seženete běžně v domácích potřebách a stojí okolo 50 Kč. Keramické nádoby jsou o něco dražší. Dají se sehnat i opravdu vkusně promyšlené kousky.

Kolik ušetřím koupí mléka v mlékomatu?

Nákupem mléka z mlékomatu ušetříte. Litrová krabice čerstvého polotučného mléka stojí v obchodech kolem 20 Kč. Plnotučné nebo české mléko ve skle je o něco dražší. V mlékomatu si natočíte litr za 15 Kč. Pokud kupujete pro rodinu dva litry na týden, je to za rok úspora minimálně 520 Kč.  Pokud máte automat hned u obchoďáku, neprojede ani korunu navíc, jen se občas musí mléko ještě převařit.

Při převařování zjistíte báječnou věc - tohle mléko má úplně jinou konzistenci než to z krabice (natož pak to, co nazývají mlékem trvanlivým). Znáte pohádku Hrnečku vař? Tak neodbíhejte od plotny, protože by vám taky mohlo pěkně utéct z hrnce. Navíc chutná i voní úplně snově.

Jedinou nevýhodou je kratší datum spotřeby. A ne v každé dědině na mlékomaty narazíte.

Prima alternativou kravského mléka jsou i rostlinná mléka, která si hravě uděláte doma kdykoli máte chuť.

Jak na rostlinná mléka?

Já mám nejraději mandlové a kokosové. Bez obav ho dávám i dětem.

Večer dám půl hrnku mandlí i se slupkou (nebo strouhaného kokosu) do mixéru nebo láhve na smoothie, zaleju dvěma hrnky vody. Pokud máte rádi mléko krémovější, klidně přidejte i hrstku ovesných vloček. Mléko pak není tak vodové.

Ráno přidám podle chuti med, datlový sirup nebo koření (trošku skořice, kurkumy). Zapnu mixér (prima, když má program na smoothie). Do velké mísy nebo odměrky dám jemné sítko, to vyložím plátýnkem (já mám bokem pro takové příležitosti jednu dětskou látkovou plenu). Přecedíme.
Skladujte v ledničce. Vydrží tak tři dny. :)

Drť nevyhazujeme!!! Je skvělá do domácí granoly, do ranního müsli nebo kaší, prima i do buchet a dá se zamrazit, takže až budete péct, budete mít oříšky navíc.

Oříšky není nutné namáčet den předem, stačí tak 4 hodiny nebo teplá voda, která to celé uspíší. A ušetříte hromadu peněz i obalů!

Kurkumové latté

Dumáte jak se rozmazlit? Udělejte si kurkumové latté s kokosovým mlékem. Loni jsem ho ochutnala poprvé na vánočních trzích a hned jsem si ho zamilovala. Kurkuma je lidskému tělu velmi prospěšná. Mimo jiné potlačuje časný vývoj rakovinových buněk, snižuje cholesterol, působí protizánětlivě.
Krabičku koupíte ve zdravých výživách i na internetu.
Lžičku koření rozmícháte v kastrolku s kokosovým mlékem, osladíte medem a jestli se chcete hodně hýčkat, ozdobíte si hrnek čepicí šlehačky.

Tak čemu dáte přednost vy? Není mléko jako mléko.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží