Maja Lunde: Modrá je voda

Voda. Celý život je voda. Proudí z nebe jako déšť, sníh, plní jezera, leží jako led v ledovcích, proudí, víří, ničí, hladí, chladí. Zmizí?

Signe je stárnoucí norská aktivistka, která se celý život snaží bojovat za zachování krás norské přírody, ač ji to stálo nejen čas a úsilí, ale i nejbližší. A co jsou jedny ruce, jeden hlas stojící proti korporacím a penězům? Signe vyráží na nebezpečnou plavbu přes oceán, aby jednomu muži po letech otevřela oči.
David je s malou dcerkou na cestě do uprchlického tábora, kde se má sejít s manželkou a jejich malým synem. Píše se rok 2041, jižní Evropa se potýká s nebývalým suchem. Půda je vyprahlá, šíří se požáry, lidé jsou nuceni opustit města bez vody a prchat na sever. Všude jen prach. Je opuštěná stará loď příslibem naděje?

Maja Lunde je norská autorka píšící zejména pro děti, Modrá je jejím druhým románem environmentální trilogie, první díl Historie včel pojednává o rizicích, které s sebou nese masové vymírání včelstev. Tentokrát nás kniha nutí zamyslet se nad věcí tak samozřejmou, jako je dostatek pitné vody. O globálním oteplování slyšel každý, vědci bijí na poplach už delší dobu. Lunde líčí devastaci krajiny působenou stavbou přehrad. Odklánění vodních toků do potrubí kvůli elektrárnám se dotýká všeho živého (i toho nejmenšího hnízdícího ledňáčka). Varuje a vyvolává diskusi. A snad i akci. Rok 2041 není až tak vzdálená budoucnost. Přesto však nepůsobí ekologický aspekt v knize násilně. Obklopuje ho skvěle vystavěný příběh, v němž jsou opět lidé propojeni napříč časem a zároveň nenalézají porozumění ani u svých nejbližších. Upřímně, ta kniha mě rozervala na kusy. Nejde číst s klidem.

„Už dlouho jsem nehodila kámen na ledovou plochu. Led už dávno na jezerech neleží, voda v zimě už nezamrzá, pylová sezóna začíná v lednu, led roztaje a svět zalije tekoucí voda."


Hodnocení: 100 %. 

Autorku jsem si oblíbila už při čtení Historie včel, Modrá je druhým románem environmentální tetralogie. Dva příběhy lidí (v roce 2017 a 2041), které se nakonec nečekaně propojí napříč časem. Příběh o snaze zachránit svět, ač jedny ruce toho zmůžou pramálo. A příběh o životě ve světě, v němž má voda cenu zlata. Hrdinům zbývá jen utíkat, hledat a doufat. Je to román, který se musí číst a musí se o něm mluvit. My jsme ti, kteří ovlivňují přítomnost a všechno, co nastane po ní. My tvoříme svět pro naše děti. A je jen na nás, jestli bude jejich svět bezpečný. K tomu přidejte nádherné popisy norské přírody. Těším se na třetí knihu, Lunde umí psát.

Maja Lunde: Modrá. Praha, Omega, 2018. Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega, knihu koupíte s dobrou slevou u Dobrovského, kde si ji můžete i prolistovat. Velmi se těším na další romány této autorky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží