Já, Emilie Schindlerová

Hrdinka a bojovnice za svobodu


Jméno Schindler vám zajisté hned evokuje fenomenální černobílý film Stevena Spielberga Schindlerův seznam z roku 1993 (na konec článku jsem umístila trailer). Příběh o hrdinství moravského obchodníka německé národnosti, který za druhé světové války ve své fabrice zaměstnával tisíc židovských dělníků z krakovského ghetta, čímž je chránil před deportací a téměř jistou smrtí v koncentračních táborech. Film ale zapomíná na to, že mu po boku stála manželka Emilie a nemale se na péči o „Schindlerovy Židy“ podílela.

„Protože Židé z Plaszówa dostávali jen asi třetinu své potřeby jídla, zabývali jsme se od začátku stále tím, jak obstarat dostatek potravin, abychom udrželi své dělníky při životě a práceschopné. Sami jsme se museli starat také o lékařskou péči a léky.
Náš podnik začal být brzy považován za přátelský vůči Židům, což se mohlo v tehdejší době stát životu nebezpečným. Avšak tady nám přišla na pomoc Oskarova povaha, jíž si získával lidi. Díky své skvělé výmluvnosti na sebe upoutával veškerou pozornost a dokázal každého přesvědčit...“
Emilie Schindler


Životopis sestavila Erika Rosenbergová, dlouholetá přítelkyně paní Schindlerové a kniha Já, Emilie Schindlerová vypráví příběh ženy, která stála celý život ve stínu svého manžela. Je to příběh ženy, která je ve svých devadesáti letech pro většinu světa mrtvá, bojuje se samotou a chudobou jak se dá (třeba i tak, že je nucena prodat své medaile a vyznamenání) a Steven Spielberg ji pozval k natáčení závěrečné scény svého filmu jako jednu z přeživších židovských dělnic (zjevně netušil, že vdova po Oskaru Schindlerovi stále ještě žije, natož aby jí dal nějaká procenta ze zisku). Je to příběh ženy, která si s sebou v životě nesla mnoho utrpení - nevěry manžela, vyhnanství do cizí země, finanční krach, ztráta manžela, neúspěšné soudy o dědictví po Oskarovi. A zároveň je to příběh silné osobnosti a bojovnice, která za války čelila neustálému strachu z odhalení a po válce byla v cizí zemi odkázaná jen sama na sebe.

Hodnocení: 95 %
Její vyprávění je velmi dojemné a otevřené. Součástí je i 91 fotografií a faksimilií dokumentů. V životopisu je uvedeno na pravou míru mnoho nepřesností, které se ve filmech a knihách objevily. (Například Oskar Schindler sice vstoupil do Sudetoněmecké vlastenecké strany, ale nebyl vysoký stranický funkcionář a neměl ani legitimaci.) Emilie líčí nelehký společný život s Oskarem, koupi továrny v Krakově, vlastní dojmy z krutého velitele koncentračního tábora Amona Götha... Značnou část životopisu zabírá i líčení jejího boje za spravedlnost (za filmová práva a kufr z pozůstalosti po manželovi). Knihu mohu směle doporučit každému, kdo se jen trochu zajímá o druhou světovou válku a rád si přečte přímé svědectví přeživší.
Jedno je jasné - Emilie Schindlerová byla mimořádná žena a stejná je i tato kniha.

Za recenzní výtisk velmi děkuji laskavému nakladatelství Triton.
Erika Rosenbergová (vyd.): Já, Emilie Schindlerová. Stanislav Juhaňák - TRITON, Praha, 2019.

Pokud jste milovníci historie a turismu, Městské muzeum a galerie ve Svitavách má o Oskaru Schindlerovi stálou expozici s názvem Hledání hvězdy Davidovy - Oskar Schindler - Spravedlivý mezi národy .



Komentáře

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží