Stopem na konec světa (a není to cestopis)

Desítka povídek o změně směru

V knížečce čítající deset povídek a několik černobílých, snově působících ilustrací, najdete příběhy obyčejných lidí, kterým do běžného života zasáhne náhoda a změní jejich nazírání na svět. Jednou je to setkání s inspirativním člověkem, jindy těžká nemoc, nebo smrt blízké osoby.

Povídky jsou humorné i smutné, psané s nadhledem, s vírou v zázraky číhající na vás na krajnici u silnice. Častým motivem je, jak už z názvu vyplývá, cesta. A také útěk. Hrdinové příběhů utíkají od svých jednotvárných životů, od skutků, kterých se dopustili. A po pár stránkách jejich příběh končí. Tedy končí vyprávění, ale autor vás už zdatně nasměroval tak, aby vaše fantazie běžela dál.

"Poslední tah. Dáma na c1 a on se stane vítězem. Těch padesát diváků mu bude tleskat a on dostane pozlacený pohár, který si vystaví v knihovně a který mu bude připomínat tenhle smysluplný den. Možná jediný smysluplný den v životě, alespoň po těch sedmnácti letech, kdy seděl v kanceláři a netušil, co má dělat."

Hodnocení: 85 %

Kniha to byla milá, dojemná, inspirující. Ukázala mi, jak je důležité život opravdu ŽÍT. Mnohým jistě dodá odvahu k tomu, aby se vydali na cestu... kamkoli. Povídkám by ale slušelo, kdyby byly trochu delší. Pevně doufám, že se příště autor pustí do rozsáhlejšího díla, protože vyprávět umí.

Z ilustrací mám rozporuplný pocit - ta na obálce je veselá, snová, zatímco v knize připomínají spíš karikatury. Snad abychom ten život a příběhy nebrali až tak vážně. A co se mi líbilo, tak to byly typicky české kulisy.

A komu knihu doporučit? Komukoli bez ohledu na věk nebo pohlaví. Komukoli, kdo bude ochoten ušetřit deset minut denně k četbě knížky, a tak si zpestřit jinak obyčejný den.

S Petrem Bobkem se mi podařil velmi zajímavý rozhovor. Pokud vás zajímá, s jakou literární postavou by zašel na kávu, jestli pracuje na nové knize a kde ho můžete na podzim potkat, čtěte rozhovor.

Petr Bobek: Stopem na konec světa. Praha, Triton, 2019. Ilustrovala Sofie Helfert.
Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Triton, na jejich webu můžete knihu zakoupit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží