Lhář (Jakub Ćwiek) Náfuka s párátkem v puse

"Bolest krku, žeber a slaná, kovová pachuť v ústech mu prozradily, že ještě pořád žije... a že je až po uši ve sračkách. Musel ale uznat, když se rozhlédl po dobře známém interiéru, že se ocitl ve výjimečně okázalých sračkách - v hodovní síni, nejdůležitější komnatě Valhaly."

Loki, jedna z nejvýraznějších postav severské mytologie, bůh přetvářky a falše, je nám znám hlavně díky marvelovskému zpracování příběhů o Thorovi. V knize vystupuje jako moderně oblečený blonďák ovládající všechny současné technologie a libující si ve střelných zbraních a pseudonymech. Valhala padla, on byl osvobozen a od té doby dělá špinavou práci pro archanděly (pěkně nafoukané a drsné chlápky). Ať už jde o záchranu rukojmích z obsazené budovy, vymítání ďábla, nebo vraždu svatého Víta. Vážně!


V krátkých povídkách se střetávají mytologie slovanská, egyptská, severská i křesťanská. A funguje to. Loki na sebe může vzít jakoukoli podobu nebo se zneviditelnit, a to mu usnadňuje řešení většiny problémů. S párátkem v puse zmasakruje bandu satanistů hrajících si ve sklepě, pak po sobě ten svinčík uklidí a ještě odpálkuje archanděla Michaela. Nebere si servítky a královsky vás pobaví svými hláškami.

Ze začátku můžou být vsuvky ze slovanské mytologie v povídkách trochu rušivé, ale zvyknete si. Pokud o ní toho moc nevíte, bez wikipedie nebo Gaimana se neobejdete. Vzájemné vztahy mezi Lokim a ostatními bohy jsou jen letmo naznačeny a prostor je věnován hlavně akci a kreativním řešením problémů u kterých se zasmějete. K tomu přidejte lákavou obálku a máte skvělé urban fantasy.

Hodnocení: 100% A víte co? Hned jdu shánět druhý díl!
Za recenzní výtisk děkuji laskavému nakladatelství Triton, na jejichž eshopu můžete knihu zakoupit (za pár kaček).
Jakub Ćwiek: Lhář. Praha, Triton, 2011.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží