Lhář: kniha třetí (Jakub Ćwiek) Náfuka s párátkem v puse

"Mimochodem, je trochu zvláštní, jak absence pitomé stužky může všechno podělat. Stačila by malá červená sametka přivázaná na nohu postýlky. Pověra - velké slovo! ... Elfové přijdou se svou nestvůrkou, podívají se - hezké dítě -, pokusí se provést výměnu, a v tu chvíli dostanou po prackách magickým bičem. Odcházejí jako zmoklé slepice a Antikrist si ani nevšimne jejich přítomnosti, zaměstnán čuráním do své prokleté plíny zla."

Nadešel čas poslední bitvy mezi nebem a peklem. Okřídlení andělé odění v lesklou zbroj se šikují, Lucifer povolal svá nejvěrnější knížata a na zem vypustil čtyři jezdce apokalypsy (Mor, Válku, Hladomor a Smrt), mrtvé donutil vstát z hrobů. Lidé na zemi jsou vývojem událostí zcela zaskočení a mrtví se počítají na tisíce na všech třech stranách.



Tentokrát Ćwiek zcela opustil formát krátkých povídek a pustil se do rozsáhlého vyprávění o apokalypse z pohledu všech účastněných (andělů, ďáblů, řeckých bohů a lidí) vyjma Lokiho, který se plníc vlastní úkol (nic menšího než zabití Antikrista) dostává po duze do úplně jiného světa. A zatímco tam obelhává elfy ze Shakespearových her, jeho milovaná čelí nájezdům oživlých mrtvol v našem světě. I tentokrát je nám dopřáno nakouknout Lhářovi pod kabát a zjistit o něm trochu víc - třeba jak "příjemný" proces je přeměna v jiného člověka. I tentokrát se královsky zasmějete (třeba když opilý Svatovít pokouší Bakchuse a přeměňuje kusy nábytku v jídlo) a okusíte ten zvláštní pocit, když je na významné osobnosti dějin i popkultury nazíráno jiným než zažitým způsobem.

Hodnocení: 90 %
Není pochyb, že třetí díl Lháře rozehrál velký příběh, snad ten největší, jaký lidstvo potká a ve čtvrtém dílu bude to velkolepé finále. Jsem hrozně zvědavá, jak se to autorovi, který si s lehkostí střílí ze všech dogmat, podaří. Jestli neztratí balanc a nespadne za hrozného kletí z duhy. Mimochodem, tentokrát se mě poprvé dotkl, když andělé pořádající pogromy na mytické bytosti věšeli rusalky na kříže podél cesty. Ne ne ne, pane Ćwieku, na víly a rusalky mi nesahejte.
Dávám mu trochu nižší hodnocení, protože ačkoli mi románovější formát vyhovuje víc, Loki už jakoby nebyl hlavní postava a o čtenářovu pozornost se najednou ucházelo příliš vypravěčů.
Série o Lhářovi si našla tisíce čtenářů po celém světě, a tak jestli vás Loki bavil v prvních dvou dílech, bude vás bavit i v těch dalších dvou. Je úžasné, jak je na celé sérii patrný vývoj spisovatelových dovedností.
Za recenzní výtisk musím opět poděkovat nakladatelství Triton, na jejichž webu knihu můžete zakoupit. Pokud jste fanouškem fantasy a scifi, určitě prozkoumejte jejich web, protože si jistě nejednu knížku vyberete.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží