Lhář: kniha druhá (Jakub Ćwiek) Náfuka s párátkem v puse

Tým snů: náfuka s párátkem, erotoman a alkoholik

Nordický bůh falše dál dělá špinavou práci pro anděly a odměnou jsou mu jejich pera. I tentokrát cestuje po celém světě, aby srovnal účty a s ironickým úsměvem zastřelil po divoké noci sukubu nebo o pár dní později zabil v hádu Herakla. Pro Lokiho není splnění žádného úkolu nemožné... i když občas dostane pořádný výprask.


Autor si vzal zjevně k srdci drobné nedostatky první knihy a příběhy v druhé knize jsou propracovanější. Oproti první knize jsou povídky delší a propojenější, kniha lépe funguje jako celek. Objevují se noví společníci - řečtí bohové Bakchus (bůh vína) a Eros (bůh lásky). Dva Lokiho noví pobočníci jsou stejně zábavní a prohnaní jako on sám. A co víc, na scénu vstoupí žena a ne tak ledajaká, jmenuje se Jenny a pod křídla si ji co by sirotka vzal samotný archanděl Michael. Jenny si svou krásou a odvahou možná získá i srdce Lháře, ale nenechte se zmást, umí být i pěkně ostrá.

Hodnocení: 100 %
Sérii o Lhářovi jsem si zamilovala hned při čtení první knihy. Pokračování jeho příběhu se mi četlo dokonce lépe - asi proto, že se v něm objevovaly zejména postavy z řecké mytologie a Bible, tudíž už jsem o většině z nich měla nějaké povědomí. Líbilo se mi, že ani andělé nejsou nezranitelní a mnohdy museli čelit rovnocenným i silnějším soupeřům. Na Ćwiekovi se mi velmi líbí lehkost, s jakou je kniha napsaná a oblíbila jsem si i nové postavy - dva řecké bohy, kteří jsou prostě sví. Lhář pořád trousí své cynické poznámky, a přesto se neopakuje. Toho blonďáka si zamiluje každá žena se slabostí pro "grázlíky".
Knihu můžu doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi odlehčené čtení, a není jim proti srsti, když si někdo převypráví dějiny a náboženství po svém, s humorem.

"Zavřel oči a vší silou si bodl nůž do srdce.
Loki, který se právě zmaterializoval vedle Héraklovy iluze, znechuceně zavrtěl hlavou.
'Héroové jsou blbci,' prohlásil.
Počkal chvíli, až obr umře, přešel k němu a vytáhl z jeho kapsy mobil. K jeho obrovskému údivu měl telefon signál. Magická podzemí evidentně fungují podle svých vlastních pravidel, pomyslel si Lhář a prolistoval čísla."

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Triton (jednomu z nejlepších nakladatelství scifi a hororu). Na jejich webu můžete knihu samozřejmě zakoupit.
Jakub Ćwiek: Lhář: kniha druhá. Triton, edice Trifid, Praha, 2011.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží