Lhář: kniha čtvrtá (Jakub Ćwiek) Náfuka s párátkem v puse

Grand finale se spoustou NEJ

Na zemi zuří apokalypsa a jestli má někdo šanci porazit Lucifera, je to Loki a jeho parta. Jenže Loki stále trčí v zemi elfů, Jenny a Eros v Paříži plné zombií a Bakchuse vězní na severním pólu trpaslíci. Obrovské ztráty jsou na straně pekelné i nebeské a kdo ví, jak to celé skončí.

Už první věta knihy vás zlomí v pase („Anděl Harael vypadal jako debil.") a takových pecek jsou tam desítky. Po dlouhé době jsem se u knihy smála nahlas. Ćwiek je mistr absurdity, a tak se bůh vína topí ve splašcích, v kanálech žijí krokodýli, s Luciferem sedí v pekle u stolu Stanley Kubrick a Steve Jobs mu upsal duši už za Mac 3. Popkulturní narážky najdete na každé stránce a jestli milujete Kinga tak jako já, budete tleskat i narážkám na něj.



Čtvrtá kniha plynule navazuje tam, kde skončila třetí. Jednotliví hrdinové se nacházejí v různých světech a aby těch postav nebylo málo, seznamujeme se s další podivnou partičkou. A možná už je těch postav zbytečně moc. A tak jsou tam andělé, ďáblové, řečtí i severští bohové, víly, trpaslíci, lidé, nemrtví i manželky ze záhrobí. A jestli vás napadá ještě někdo, tak ten je tam zaručeně taky.
Ćwiek se i nadále drží románové podoby, ale zdá se, že je to na něj příliš velké sousto.

Hodnocení: 90 %
Závěrečná kniha je rozhodně nejvtipnější a nejvulgárnější z celé série. Loki se v zemi za duhou rychle zabydlel (bera na sebe podobu jejich vládce Oberona). Užívá si intrik,vína, dobrodružství i orgií. „Měli nevyslovitelné jméno a v erbu nejošklivějšího lva od dob, kdy grafici studia Dreamworks začali mít pocit, že umí malovat zvířata.“ Místy vyprávění postrádá dynamiku, některé motivy neslouží žádnému účelu a hrdinů je tu tolik, že za nic nestojí (samozřejmě vyjma Lokiho).
Nikoho jistě nepřekvapí, že konec celé série část čtenářů uspokojil, překvapil a jinou naštval. Přikláním se na stranu těch, kteří pokrčili rameny a řekli: tak teda dobře, tohle je definitivní konec.
Za recenzní výtisk děkuji skvělému nakladatelství Triton, u kterého samozřejmě všechny díly Lháře zakoupíte.

Jakub Ćwiek: Lhář. Kniha čtvrtá. Triton, Praha, 2013.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží