Stranger Things: Temný experiment (Gwenda Bond)

Kniha Stranger Things - rok 69 a vědecké experimenty na dětech

Terry je obyčejná středoškolačka s mizerně placenou brigádou a skvělým přítelem Andrewem. Když jí spolubydlící poví o možnosti si rychle přivydělat jako subjekt lékařského experimentu, Terry neváhá a přihlásí se. 

V laboratoři udělá dojem na Dr. Brennera svou kuráží a reakcí na podaný koktejl drog, díky kterému jsou subjekty otevřenější. Poměrně brzy ale pochopí, že šéf experimentu není tak milý chlapík, jak se na první pohled zdá. Naštěstí se rychle spřátelí s ostatními účastníky výzkumu - mechaničkou Alicí, Glorií a jasnovidcem Kenem.

Z původně snadného výdělku se stává noční můra - doktor Brenner nenechá čtveřici přátel jen tak odejít. Když Terry náhodou narazí v jednom z pokojů na sotva pětiletou holčičku v nemocniční košili, na které také dělají pokusy, rozhodne se dívenku zachránit. Ale jak? Dr. Brenner má opravdu dlouhé prsty.

Přelom 60. a 70. let byl v Americe ikonický, čehož autorka schopně využila, takže nechybí zmínky o Woodstocku, LSD, rasismu a velkým tématem je válka ve Vietnamu. 

Pokud jde o postavy Stranger Things, oblíbila jsem si hlavní hrdinku Terry (mámu vy víte koho) pro její inteligenci a nespoutanost. Mechanička Alice se mi zalíbila pro svou netradiční zálibu ve strojích, které brala jako živé organismy a jestli vám to můžu prozradit, právě ona bude mít rande se světem na Druhé straně. Kevin a Glorie moc nestojí za zmínku, byli spíš do počtu.

Kniha využívá motivy z druhé série, takže pokud jste ji neviděli, rozhodně si ji pusťte. Ale až po přečtení knihy, protože jinak bohužel budete přesně znát konec příběhu. Mám ale pocit, že by si knihu užil i čtenář neznalý fenoménu Stranger Things jako dobrodružství s pár sci-fi prvky. Knižní prequel (tedy dílo, které v časové chronologii předchází příběh dříve uveřejněného díla a objasňuje ho) má všechno, co by měl mít.

Hodnocení: 90 %
Seriál Stanger Things má na čsfd aktuálně 91 %, což ho řadí na začátek dvacítky nejlepších seriálů.  Pokud jste ještě neviděli druhou sérii, nejdřív si přečtěte knihu! Hanit ji moc nebudu - sice je to oddechovka na dva večery, strašidelné to určitě není, dialogy jsou šroubované a literární ceny asi taky neposbírá, ALE když milujete seriál, lačníte po každé informaci navíc. 
Krásně dotváří příběh sester z vědecké laboratoře v Hawkins, pár postav si oblíbíte a Terry budete fandit do posledního řádku, aby toho úlisného doktora Brennera přechytračila, i když vlastně víte, že v tomhle světě i padouši vyhrávají.

Na facebooku běží do konce července SOUTĚŽ o jeden výtisk Stranger Things, tak neváhejte a zapojte se.

Komentáře

  1. Seriál jsem si hodně oblíbila, takže možná někdy přijde na řadu i kniha... :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží