Pařížský architekt (Charles Belfoure)

Moderní architekt mezi mlýnskými koly 


Píše se rok 1942, Paříž, stejně jako velkou část Evropy, okupuje německá armáda. Lucien Bernard, nadějný architekt, právě spěchá za potencionálním klientem, když před jeho očima němečtí vojáci zastřelí přímo na ulici Žida. Otřesen dorazí na schůzku s bohatým Francouzem, který pro něj má opravdu zvláštní nabídku - zbudovat v jeho bytě skrýš před gestapem. Jediná chyba by mohla stát mnoho lidských životů.

Kniha Pařížský architekt je velmi dramatická a budete tajit dech doslova od prvních řádků až do konce. Děj plyne lineárně, ale kapitoly popisují nejen osudy architekta Luciena, ale všech, s nimiž se setkává. Nebudeme tak ušetřeni ani drastických kapitol o práci gestapa.

Hlavní hrdina Lucien je zcela oddán své práci. Vzrušení z nových zakázek je pro něj jako droga, stavební projekty jsou jeho vášní a hotové budovy jako vlastní děti. Navrhování úkrytů pro Židy bere zpočátku jako hru a důkaz vlastní důmyslnosti. Navíc je za práci velmi dobře placený a dostává zároveň i zakázky snů na stavbu obřích továren pro nacisty. Náhle se ocitá mezi mlýnskými koly - za pomoc Židům by byl okamžitě popraven, práce pro Německo je kolaborace, kterou lidé z odboje odměňují kulkou do hlavy. Smyčka kolem Lucienova krku se utahuje.

Stephen King ve své knize O psaní zdůrazňuje, že dobrý spisovatel píše o tom, co zná. Autor knihy Pařížský architekt  je úspěšný americký spisovatel, architekt a historik. Základy jeho románu tvoří historická fakta o životě Pařížanů za druhé světové války. Píše o německých zákazech, hladovějících dětech, přídělových lístcích, všudypřítomném strachu z gestapa, o bezbrannosti, fatalismu. A zároveň je to oslava lidské schopnosti se přizpůsobit v podstatě čemukoli.

„Jako většina Francouzů se vůbec nezajímal o to, co se stalo s Židy. Jediné, na čem záleželo, bylo zachránit si vlastní kůži. Uvědomoval si však, že čirá nenávist a brutalita zaměřená na Židy, byly něčím, co už nedokázal ignorovat. S Židy se v Říši zacházelo krutě. Byli loveni jako divoká zvěř. Zvláště odporné bylo, že to nepáchala skupina ignorantských polooděných primitivů, ale obyvatelé národa známého svou kulturou a inteligencí, z něhož pocházeli například Goethe nebo Beethoven.“

Hodnocení: 100 %

Kniha Pařížský architekt je skvěle vystavěný příběh - základem jsou historická fakta, cihlami
propracované osudy hlavních hrdinů a maltou láska k umění (architektuře i malířství). Je to dokonale lidský příběh - hrdinové sousedí s kolaboranty, lidé jsou i v těžkých dobách ochotni riskovat vlastní život pro záchranu druhých. Líbilo se mi, jak se postavy vyvíjely a bojovaly samy se sebou. Každé rozhodnutí je totiž mohlo stát život.

Konečné rozuzlení příběhu je geniální a nečekané. Autor je historik, a tak jste seznámeni s tím, jak to chodilo v Paříži v roce 1942. Charles Belfoure je navíc i architekt, takže očima hlavního hrdiny budete obdivovat architektonické skvosty města. Nutno podotknout, že ale nechybí ani opravdu drastické popisy výslechových metod gestapa.

Moje rada? Otevřete si láhev dobrého vína, pokochejte se nádhernou obálkou a pusťte se do čtení.

Za recenzní výtisk děkuji laskavému nakladatelství Beta, u kterého můžete knihu s lákavou slevou zakoupit.
Charles Belfoure: Pařížský architekt. Beta-Dobrovský, Praha, 2019. 376 stran.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží