Nezbytné věci. Nebudete věřit vlastním očím!

Stephen King: Nezbytné věci

Obchod, jaký tu ještě nebyl.

„Vy už jste tu byl. Jistěže ano. Jistě. Já nikdy žádnou tvář nezapomenu. Tak jen pojďte blíž, ať vám potřesu rukou!“
Leland Gaund, jméno mé. Jsem ve městě nový a garantuji vám, že se tu dřív nebo později zastaví každý obyvatel Castle Rocku. Mám tu něco pro každého, nezapomeňte jim to říct. Najdete tu přesně to, po čem nejvíc toužíte. Ne, kdepak, nebude to drahé. Jsem férový obchodník. Zaplatíte jen tolik, kolik máte zrovna v peněžence a malý žertík. Nic to nebude, nebojte se. Dívejte, blíží se bouřka.

„Nezbytné věci - rozhodla - jsou vlastně jakýsi obchod s kuriozitami. Obchod s kuriozitami ve velkém, dalo by se říct na základě zběžného pohledu. [...] Nabízené věci byly značně rozmanité. Mezi fotografií Elvise, která jí připadala jako něco, co se dá v kterémkoliv americkém zábavním parku koupit za čtyři dolary a devadesát devět centů, a jednoznačně nezajímavou větrnou korouhvičkou s americkým orlem, leželo skleněné stínítko ke staré lampě. Mohl mít cenu určitě osm set dolarů, ale možná také pět tisíc dolarů.“

Stephen King stvořil dokonalý obraz maloměsta (chvílemi máte pocit, jako byste v Castle Rocku žili). První část zabírá popis jednotlivých hrdinů, ale nebojte se, jsou to velmi zvláštní sousedé, se kterými se nudit nebudete. A pak začnou navenek spořádaní lidé tropit navenek nevinné žertíky a atmosféra začne houstnout. Jediný, kdo se opravdu královsky baví je pan Gaunt. Obchodník, kterému ani tak nejde o prašule jako o dušičky. Dokonce jsem četla názor, že by to mohl být hlavní záporák Kingova univerza Randall Flagg.

Na světlé straně stojí Alan Pangborn, místní šerif a správnej chlap, gentleman každým coulem. Dámy, toho si velmi rychle zamilujete. Ale je mi líto, jeho srdce patří jiné - Polly Chalmersové. Vlastně nikdo z Castle Rocku nebyl vyloženě zlý, to pan Gaunt je naočkoval.

Castle Rock je smyšlené městečko v Maine. Dějiště několika románů Stephena Kinga (Cujo, Mrtvá zóna, Temná půle, Lisey a její příběh, Pytel kostí, Kouzelná skříňka pro Gwendy, Revival, Povznesení a to ještě nejsou všechny) a také stejnojmenného zatím velmi zdařilého seriálu od Stephena Kinga a J. J. Abramse. Pokud by vás zajímaly další tipy na čtení od Kinga, umístěné do Castle Rocku, nakladatel dal pár knih i na konec Nezbytných věcí, což mě moc potěšilo.

Hodnocení: 90 %
Ten námět je geniální a funguje! Stephen King zabydlel Castle Rock postavami, které mají minulost i současnost. A je jich tam opravdu hodně. Nakonec si je ani nemusíte zapamatovat všechny (jestli je to vůbec možné?), on vám příběh napoví.

Líbí se mi hlavní poselství Nezbytných věcí: naše touhy nás činí zranitelnými. Co kdyby vám někdo nabídl třeba první vydání vaší oblíbené knihy? A co kdyby bylo podepsané?
Konec si King vytáhl z kouzelnického klobouku a mně se líbil. Moc. Byl takový pohádkově magický a to mám ráda.
Pomluvy, vztek, pomsta - tohle jsou hlavní ingredience Nezbytných věcí a Gaunt je prodával na váhu. Každý, kdo bydlel na malém městě přesně ví, jak funguje a že předsudky se tu ráno míchají do kávy. První polovina knihy je především psychologický román a druhá půlka je mnohem víc akční a krvavá.

Jediné co bych vytkla, je asi posledních sto stran, kde se všichni stříleli hlava nehlava a připomínalo mi to Strážce zákona. Tam taky v každé kapitole umřela jedna postava. A zasloužilo by si to zkrátit, o tom žádná.

Za recenzní výtisk dlužím nejen velký dík nakladatelství Beta, které mi pravidelně plní knižní přání a sny. Pokud i vy po Nezbytných věcech toužíte, navštivte eshop Bety, je to skoro zadarmo.

Líbila se vám recenze? Staňte se i vy pravidelnými čtenáři blogu nebo fanoušky na facebooku.


Název knihy Nespavost
Autor Stephen King
Žánr Horory
Nakladatelství Beta
Rok vydání 2020
Počet stran 630
ISBN 978-80-7593-178-8

Databáze knih www.databazeknih.cz




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží