Anna Musilová: Tamařino souhvězdí

Kniha, ve které se najde každý z nás.


Tamařino souhvězdí si našlo jisto jistě spoustu čtenářů už díky zdařilé obálce. I já jsem ho v knihkupectví prohlížela a napsala si na seznam budu číst. Ale nakonec si mě kniha našla sama - autorka uspořádala soutěž o tři výtisky a jeden z nich, dokonce s věnováním, mám doma. Přiznám se, že jsem ani po přečtení anotace netušila, co mě čeká a po dočtení jsem ohromena.

Liv je devatenáctiletá vášnivá fotografka, která se nedostala na vysněnou školu a nastupuje do prvního ročníku na právech, aby se zavděčila otci. Na nájem si přivydělává v kavárně a nebýt její nejlepší kamarádky Johany, energické mladé novinářky, nejspíš by se celé večery utápěla v sebelítosti. Všechno ale změní pravidelná návštěvnice kavárny - Tamara. Liv k neznámé ženě něco táhne. Bude mít dostatek odvahy k tomu, aby se jí se svými pocity svěřila?

Pokud jste dočetli až sem, musím napsat, že to je cokoli, jen ne prvoplánový román o lásce s momentálně velmi moderní LGBT tématikou. Autorka zpracovává řadu témat: strach z neúspěchu, strach z lásky, sebeobjevování, komplikovaný vztah s otcem, úspěšná kariéra vs. umění, očekávání rodičů vs. vlastní život, přátelství… Přesto působí kniha kompaktně a opravdově.
„Na prahu dospělosti nejspíš člověk dostane nejvíc lekcí, aby si uvědomil, že život není hollywoodský film a nepíše ho scénárista, který přeje svým postavám jen to nejlepší.“

Anna Musilová je mladá autorka, studentka žurnalistiky, novinářka, fotografka a Tamařino souhvězdí je její druhá kniha (víc o prvotině Černooká zde). Píše nádhernou češtinou a stvořila silný, emocionální příběh a postavy, které si zamilujete. Běžně si tužku na podtrhávání ke knížkám neberu, ale v Tamařině souhvězdí jsem začala podtrhávat už na straně patnáct. Proč? Třeba pro tohle:
„Slunce už bylo skryté kdesi za Petřínem, ale ještě před odchodem stihlo zapálit oblohu i řeku, v níž se oranžová klenba odrážela. Nebe na zemi, doslova.“

Hodnocení: 90 %

Působilo to na mě hodně opravdově. To, že je autorka vášnivá fotografka, je znát na popisech postav i fotografií – jako bych je viděla přímo před sebou. V knize se střídaly zápisky z Prahy a Edinburghu, kde si Liv vede deník a snaží se zapomenout.

Nechávám si ještě pár procent pro další autorčinu knihu, protože jsem si jistá, že ještě literárně poroste a uslyšíme o ní. Osobně se mě ani tak nedotýkalo téma studijního neúspěchu nebo neshod s rodiči, protože díky bohu mě v mé touze psát vždycky podporovali, ale strach z neúspěchu mě taky pronásledoval, dokud nepřišel onen vysněný dopis o přijetí na VŠ. Poznávala jsem se hlavně v částech, kde se musela Liv rozhodnout, jak to s ní a Tamarou bude dál.. Podtrhávala jsem celé pasáže a div nebrečela. Protože je to tak pravdivé. 
Zdroj: IG Anna Musilová
„ ‚Můžeš si rozumět se spoustou lidí, trávit s nimi čas, můžeš je milovat, někoho z nich si vzít a prožít s ním život. Ale pak je tu ten člověk. Poznáš ho, když ho potkáš. Jako by v ten moment něco v životě zapadlo do sebe, skoro slyšíš, jak to cvaklo. Věci najednou začnou dávat smysl, a zároveň ho úplně ztratí.‘ “

A aby toho nebylo málo, Anna Musilová nádherně maluje - tohle jsou dvě hlavní hrdinky Tamařina souhvězdí.
Knihu bych doporučila každému, kdo si pamatuje, jak mu bylo dvacet a před sebou měl hromadu dobrých i špatných rozhodnutí. A duši trochu uměleckou a rozlítanou.

Pokud se ti recenze líbila, zařaď se i ty mezi mé pravidelné čtenáře.



Název knihy Tamařino souhvězdí
Autor Anna Musilová
Žánr Česká literatura
Nakladatelství
Rok vydání 2019
Počet stran 320
ISBN 978-80-7617-976-9
Nákup knihy www.knihydobrovsky.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

Komentáře

  1. Pěkná recenze :)

    Zařadila bys teda tuhle knihu do YA nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze, už jsem si knihu zařadila na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No, popravdě mě LGBT literatura moc neláká. Ale tvůj poslední odstaveček je opravdu přesvědčivý. Černookou jsem četla... Třeba budu spokojená i zde :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezká recenze. Knihu si určitě přečtu, už jen kvůli těm zmíněným podrobným popisům fotografií.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží