Stacey Hallsová: Naděje pro Fleetwood


Mimořádný historický román o honu na čarodějnice

Teprve sedmnáctiletá Fleetwood, nová paní na Gawthorpe Hall, by pro svého manžela Richarda udělala cokoli. On si přeje dědice, ale Fleetwood už třikrát potratila a v dopisu od lékaře se píše, že další pokus pravděpodobně skončí smrtí matky i dítěte. Mladá aristokratka ale nesedí s rukama v klíně a osud jí do cesty postaví Alici, porodní bábu a ženu vybavenou znalostmi léčivých bylin. Píše se ale rok 1612 - rok ve znamení procesu s čarodějnicemi z Pendle Hill a Alice je podle místního soudce jednou z nich. Fleetwood musí dokázat Alicinu nevinu, jinak je ztratí nejen jedinou přítelkyni, ale i vlastní život.

Děj Naděje pro Fleetwood stojí na reálných historických faktech, mnoho postav v knize byly skutečné osoby a jistě ve vás probudí zájem o čarodějnice z Pendlu. Autorka Stacey Hallsová v lancashirském hrabství vyrostla a je znát, že se jí události roku 1612 dostaly pod kůži.

Příběh vypráví v ich-formě sama Fleetwood, kterou si rychle oblíbíte pro její dobrodružnou povahu, smysl pro spravedlnost i dobré srdce. Fleetwood není typ salónní aristokratky, mnohem raději jezdí na koni po lesích nebo dovádí se svým obrovským psem.  Na všechny ostatní hrdiny budete nazírat jejím pohledem a budete překvapeni, jak se někteří z nich nakonec vybarví. Psychologii postav tedy Stacey Hallsová zvládla na výbornou.

Čarodějnický proces v Pendle Hill bývá nazýván také „Salem Anglie“. Tehdejší král James I. se o lov čarodějnic velmi zajímal, čehož využil místní soudce Roger Nowell (jedna z postav této knihy) a před soud dostal celkem 11 žen. Co je na tom všem nejdivnější? Že mu k uvěznění „čarodějnic“ stačilo svědectví teprve devítileté dívky. Chcete vědět víc? Přečtěte si Naději pro Fleedwood.

„Odkud to všechno máte? Od lékárníka z Padihamu?“„Od žen, které znám,“ odpověděla.„Myslíte moudré ženy, vědmy?“„Většina žen je moudrých.“Nerozpoznala jsem, zdali si mě dobírá.„Dá se jim věřit?“Významně se na mě podívala. „Dle názoru krále? Ne. Zahnal je do ústraní. Jenže lidi jsou pořád nemocní, pořád umírají a pořád mají děti, a ne každý má královského ranhojiče. Král udělal z moudrých žen čarodějnice.“
Hodnocení: 100 %
Říká se: nesuď knihu podle obalu. Tentokrát to neplatí, protože obálka, převzatá z originálu, je doslova okouzlující a ilustruje podstatné motivy příběhu (všimněte si oprátky, lišky, náhrdelníku…).

Pro čtenářky je kniha jasná volba - ukazuje odvahu a boj mladé ženy nejen o život, ale i za spravedlnost ve světě, kterému vládnou muži - ve světě plném intrik, klepů a veřejných tajemství. Když už je řeč o tajemstvích - zaručeně vás dostane i atmosféra lesů, vřesovišť a putování po rozbahněných cestách.
Naděje pro Fleetwood si mě získala a s klidným svědomím ji hodnotím jako jeden z nejlepších historických románů, jaké jsem dosud četla.
Stacey Hallsová: Naděje pro Fleetwood. Pavel Dobrovský - BETA s.r.o., Praha, 2019. 360 stran.
Historický román o čarodějnicích z Pendlu s okouzlující obálkou pořídíte třeba jako vánoční knihodárek přímo na webu nakladatelství Beta, kterému děkuji za zásobu napínavého čtení.

Komentáře

  1. O této knize už jsem něco málo slyšela, ale až tvá recenze mě přesvědčila, že si ji prostě musím přečíst! Ukázka z knihy hodně napoví, díky za ni.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží