Kouzelné pírko pro Gwendy (tentokrát bez Stephena Kinga)


Vítejte zpátky v Castle Rocku. Pamatujete tu malou holčičku s divným jménem a tlustýma nohama, co od muže v černém s iniciály R. F. dostala kouzelnou a pěkně nebezpečnou skříňku? Tak tahle holčička je teď dospělá, vdaná a úspěšná (spisovatelka, kongresmanka). A věřte nebo ne, minulost je pěkná mrcha, co se ráda připomíná. Stejně jako tajemná krabička. 

Teď už velká a dospělá Gwendy, se vrací domů na Vánoce. Má velké a dospělé problémy (muže na služební cestě v zahraničí, nemocnou mámu) a ještě navíc i kouzelnou skříňku, která se k ní z nějakého záhadného důvodu vrátila. Jenže Gwendy už není malá holka a ve světě se děje tolik špatných věcí, které by se možná daly vyřešit přímo z jejího obýváku... stačilo by jen stisknout tlačítko.

Jen tak mimochodem se špatné věci dějí i v jejím rodném městečku, (no jasně, vždyť je to Castle Rock). Po příjezdu se Gwendy setkává s šerifem Norrisem Ridgewickem (jo, toho znáte určitě z Nezbytných věcí, Geraldovy hry, Pytle kostí a Lisey a jejího příběhu) a dozvídá se, že se pohřešují dvě mladé dívky z městečka. A Gwendy je prostě správná ženská, takže jí to nedá a pokusí se pomoc při pátrání. Jenže pak se ztratí další holka a začíná jít o čas.

Stephen King sice pro tuhle knížečku napsal jen úvod (zatímco na prvním díle se podílel), ale jeho redaktorské zásahy tam jsou znát. Takže to je prostě skvělé. Dobře, možná trochu předvídatelné, ale pořád dobře napsané a plné starých známých obyvatel Castle Rocku a možná... možná je muž v černém, který si říká Richard Farris někdo mnohem mnohem horší, než se na první pohled zdá. 
(Fanoušky a znalce Kingova universa to jistě trko už při čtení prvního dílu, ale ten chlap je horší než Darth Vader!).

📖 Hodnocení: Bavily mě ty větší i menší odkazy na Kinga (jeden by nevěřil, že to někdo svede skoro tak dobře jako sám král). Volné pokračování bylo o něco dějovější než předchozí díl (Kouzelná skříňka pro Gwendy) a já si tak nějak slibuju, že se za necelý rok dočkáme grandiózního finále.

Je to novela, co se jen tváří jako román a vlastně je podle mě celkem zbytečné ji vydávat takhle po kouskách (i když s povedenými ilustacemi). Ale vážně potřebovala pevnou vazbu? Pláču na špatném hrobě, vím.

A teď ten největší problém: kam ji zařadit v knihovně? Ke Kingovi nebo ne? :-)

Za recenzní výtisk děkuji moc mému milovanému nakladatelství Beta :). Bez vás by bylo mé srdce i knihovna o hodně prázdnější. Na jejich webshopu také Kouzelné pírko pro Gwendy a spoustu dalších titulů nejen od Stephena Kinga koupíte

Mohlo by vás zajímat, že britské vydání Gwendy's Final Task (Poslední úkol pro Gwendy), tentokrát opět v kooperaci Richarda Chizmara a Stephena Kinga, vychází 15. února (u nás snad před Vánocemi 2022). 

Z anglického originálu Gwendy´s Magic Feather přeložila Dina Podzimková, vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský-BETA v roce 2021. Vydání první, pevná vazba, 304 stran 

 Víc knižních recenzí najdete na mém instagramu: https://www.instagram.com/karin.knihomolka/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží