Stephen King: Když teče krev

Nejnovější kniha Stephena Kinga – čtení na vlastní nebezpečí

Ať už jste se Stephenem Kingem letití přátelé, nebo berete tuhle novinku do ruky a vlastně nevíte, do čeho jdete, řeknu vám ten hlavní poznatek, který jsem si z knížky Když teče krev odnesla: King je brilantní vypravěč. Tajemství vám odkrývá postupně, kousek po kousku. Seznámí vás s hlavní postavou a v tom... 

Stephen King Když teče krev
Stephen King: Když teče krev
Taky si zasloužíte pár upozornění.
1. V knize Když teče krev najdete 4 novely a neřekla bych, že to jsou klasické horory. Je tam jedno postapo, mysteriózní detektivka, duchařský příběh... ale jedno mají společné – jsou výborně napsané.

2. Titulní povídka s názvem Když teče krev odkazuje na detektivní sérii o Billu Hodgesovi (Pan Mercedes, Právo nálezce, Konec hlídky) a knihu Outsider (recenze zde). A minimálně Outsider je nutnost, protože na něj povídka navazuje nejen postavami, ale i dějem a tím pádem by vám román vyspoilerovala. Ale podle všeho se dá číst i tak, když není zbytí.

Vy, kteří Kinga čtete už roky jste si nejspíš všimli, že postupně ubírá plyn a místo stříkajících gejzírů krve a vážně vážně strašidelných monster sází na kvalitně vystavěný příběh, psychologii postav a autentické dialogy. A ani tady tomu není jinak. Doklad posunu je hned první povídka.


Telefon pana Harrigana

Duchařský kousek, ze kterého by sice za starých dobrých kokainových časů King vyždímal tolik emocí, že byste se báli jít v noci na záchod… Ale i tak si tahle povídka zaslouží 4,5 z 5, protože co kdyby vám umřel někdo blízký a vy byste se rozhodli, že ještě jednou chcete slyšet jeho hlas a tak byste mu zavolali na mobil a...

Chuckův život

Příběh o třech jednáních seřazených od posledního k prvnímu vypráví o typickém a zdánlivě upjatém obchodníkovi. Jednání III bylo vážně vážně skvělé postapo. Jednání II je o drobných a nečekaných radostech všedních dní a Jednání I je další duchařina a velmi velmi dobrá. Tenhle kousek se vám určitě bude líbit. 4,5/5 

Když teče krev

Holly Gibneyová z Outsidera je zpátky a řeší zapeklitý případ, který jí nedá spát. Hrozné neštěstí na základní škole má totiž neobvyklého pachatele. Takového, kterému už nikdy nechtěla čelit, ale nemůže jinak... i když jí to možná bude stát život.

Krysa

Pro mě byla nejlepším kouskem z celé knihy (asi proto, že taky píšu). Hlavní hrdina (nějaký Drew, jestli vás to zajímá) dostane skvělý nápad na román (z westernového prostředí) a rozhodne se na měsíc odjet na tři týdny do srubu, aby mohl alespoň část dostat na papír. Jeho drahá žena o něj má trochu strach, protože jeho minulý pokus o román skončil Drewovým nervovým zhroucením a požárem jejich domu... Ale Drew odjede, píše a pak přijde bouře a krysa...

Tohle byl výborný kousek. Každý, kdo někdy něco napsal, nebo se o to alespoň pokusil, to zná. Ten tlak, neodbytný pocit, že pokud to sebe nedostanete, tak explodujete... Ten pocit nad prázdnou stránkou a tu chvíli, kdy se slova začnou vynořovat odnikud... 

Takhle nějak vznikla i sbírka příběhů s názvem Trojpovídky, kterou jsme během loňského roku dali dohromady na kurzech tvůrčího psaní Reného Nekudy a v prosinci vyšla knižně. A výtěžek z prodeje jde na dobrou věc, takže neváhejte a berte.

Stephen King Když teče krev Karin knihomolka
Stephen King: Když teče krev
No a teď zpátky ke Kingovi a jeho povídce Krysa – asi vám došlo, že obálka představuje právě tuhle povídku... jen si nejsem jistá, jestli dostatečně věrně. I když byl Drew pěkná krysa, nejsem si jistá, že se dostal až do fáze, kdy mu narostl čumák a uši. Ale přečtěte si to sami. A obálku klidně sundejte a někam schovejte, protože se kniha nemá soudit podle obalu (a tady je fakt spíš na škodu).

Hodnocení: 4,5/5
Já osobně mám novely/povídky moc ráda a poslední dobou je cíleně vyhledávám. Ať už je to tím, že sama povídky píšu a na román si netroufám, nebo tím, že mě baví mít třeba za jeden večer kompletně přečtený příběh.

Ve sbírce nechybí ani doslov autora, ve kterém tak trochu poodhaluje (když to zrovna ví), jak k nápadům přišel a typické pomrkávání, když zmiňuje Shawshank a Darry. Tyhle háčky pro znalce prostě miluju. Takže čtyřikrát sláva nebo alespoň hurá. 

Díky patří i nakladatelství Beta, které s láskou a péčí Kinga už roky překládá, vydává a hýčká si svoje fanoušky i reedicemi. U nich navíc koupíte Když teče krev za super cenu.

Víc recenzí a fotek knih najdete na instagramu karin.knihomolka.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží