10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží

Mám ráda knihy z vílího světa, fantasy a hořkou čokoládu. Přesto jsem v poslední době v knihách spíš objevovala duchy opuštěných domů, kupovala v Castle Rocku Nezbytné věci a po boku Eriky Fosterové pátrala po vrahovi Dívky v ledu.

Za časů koronaviru jsem ale na podobné čtení přestala mít náladu. I tentokrát vděčím české bookstagramové komunitě za skvělý tip na čtení. O Dvorech už jsem tou dobou něco četla, ale když jsem si knihy prohlídla v knihkupectví (než je zavřeli), nepřesvědčily mě. Budu upřímná - prostě se mi nelíbila křiklavá a nic neříkající obálka prvního dílu. ALE pak přišla jedna z knihomolek s nápadem na společný re-reading série, do kterého přibíraly i nováčky a já se přihlásila. V pondělí se začínalo a mně přišly první dvě knihy až v úterý. Naštěstí jsem prvních 60 stran zvládla na mobilu díky Google Books a jejich dlouhým ukázkám.

Každopádně má tohle čtení na etapy (každý den 6 kapitol) nespornou výhodu: příběh se mi dostal pod kůži mnohem víc. Byla to zkouška cti a sebeovládání. Nečíst dál, i když mě strašně zajímá, co tam bude. A každý večer jsme v directu probíraly svoje pocity ze čtení. Takže až někde narazíte na možnost společného čtení, jděte do toho!

A teď už k samotným Dvorům. Jestli vás zajímá, co na téhle sérii sakra všichni mají, tak si přečtěte deset důvodů a pak čtyři knihy Sarah J. Maasové, které se hluboce klaním.

10 důvodů, proč si přečíst sérii Dvůr trnů a růží


1. Neokoukaný svět nesmrtelných víl a smrtelných lidí rozdělený magickou zdí, lidská dívka proměněná ve vílu, čáry, intriky, nenávist, láska.

2. Libujete-li si v nadpřirozených krvežíznivých tvorech, bude se vám v říši víl líbit. Hemží se to tam nágy, suriely, prastarými Tkadlenami a ...

3. Charaktery postav jsou dostatečně prokreslené na to, abyste si je navzájem nepletli, zato aby oni popletli hlavu vám. Budete mít pocit, že s nimi sedíte u jednoho stolu a budete se smát nahlas jejich hašteření.

4. Feysand
Feyre a Rhysand. Julie a Romeo Nočního dvora. Až na to, že ona má duši člověka a co chvíli ho počastuje vulgárním gestem. A on? Svalnatý, silný a romanticky rozervaný. Většinu druhého dílu na ně budete řvát, ať už na to konečně skočí :-).

5. Na své si přijdou všichni. První díl je volně inspirovaný Kráskou a zvířetem, takže je to taková akčnější pohádka. Druhý díl je hodně emotivní a odehrává se na Nočním dvoře a třetí díl je skoro celý o přípravě na obrovskou válku, takže o napětí není nouze.

6. Je to vtipné!
„Okamžik nato přišel další vzkaz:Snaž se nesténat moc hlasitě, až se ti o mě bude zdát. Potřebuji se vyspat dorůžova.
Vstala jsem a mrskla papírek do praskajícího ohně a doprovodila to vulgárním gestem. Přísahala bych, že ke mně chodbou dolehl bujarý smích.“

7. Nečekané zvraty v každé druhé kapitole. Například na konci první knihy jsem Tamlina (zvíře) obdivovala, uctívala a milovala, na konci druhé jsem ho proklínala a na konci třetí mi ho bylo líto.

8. Protože Dvůr mlhy a hněvu, kapitola 55! To bylo tak žhavé, že mi málem vzplála sedačka.

9. Na začátku knih najdete mapku Prythianu. To pro ty, co tyhle libůstky milují.

10. Strávíte v Prythianu tolik času, že se už nikdy zcela nevrátíte do reality. A kdykoli se podíváte na hvězdy, už nebudou stejné.

Přesvědčila jsem vás? A už jste někdy zkoušeli společné čtení?

Komentáře

  1. Pěkný článek :) Tuhle sérii mám moc ráda, hned jsem dostala chuť si ji přečíst znova :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se do téhle série ještě neprokousala, ale po tvém článku o ní uvažuji zase o něco víc :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno