Stephen King: Povznesení

Povznesení je (snad) jen protažení před maratonem


„Minulost je historie, budoucnost je záhada.“


Scott Carey vypadá stále stejně, přesto ale neustále ztrácí na váze. Je tu také pár dalších podivností. Váží stejně v oblečení i bez něj. Se svým problémem se svěřuje doktoru Ellisovi. Kromě toho se Scott ve městečku Castle Rock, kde se odehrává celá řada Kingových příběhů, potýká s problémy s lesbickým párem, jejichž pes pravidelně vykonává svou potřebu na Scottově trávníku. Jedna z majitelek je přátelská, druhá studená jako led. Snaží se otevřít v Castle Rocku restauraci, místní komunita je však vůči homosexuálnímu páru zaujatá. Když Scott pochopí předsudečné myšlení včetně vlastního, snaží se pomoci. Nepravděpodobné spojenectví, každoroční běžecký závod a tajemství Scottova trápení nakonec probouzí v lidech, kteří sobě i ostatním „dopřávali“ tolik zlého to nejlepší.

Tentokrát King zcela vybočil ze svých nadpřirozených kolejí - motiv neovlivnitelného hubnutí je ústředním motivem jen první kapitoly a pak se občas připomene, ale nikoli jako strašák. Scott se kupodivu rychle smíří s faktem, že dřív nebo později (nakonec dřív, než čekal), bude s váhou na nule. Žádné vysvětlení, kde ke svému postižení přišel, žádné hledání viníka, žádné prokletí, žádný strach nebo boj, ale prosté smíření se a povznesení. Hubnutí mu nakonec přináší víc štěstí, než byste tušili.

„Dokázal přejít svůj velký obývací pokoj čtyřmi dlouhými kroky nebo se ve skoku chytit stropního trámu a zhoupnout se na něm jako Tarzan. Ještě nedosáhl váhy, jakou by měl na Měsíci, ale daleko k ní neměl.“

Dalším významným tématem jsou sousedské vztahy a společenské předsudky na malém městě. Konkrétně jde o dvě ženy, které si v Rocku otevřely restauraci a nejsou jen přítelkyně, ale i manželky. Jejich vegetariánské bistro se potýká s nedostatkem zákazníků, ale není to tím, že by místní neměli rádi fazole. Nemají rádi sňatky mezi homosexuály. Scotta stojí nemalé úsilí, než svým sousedkám dokáže své přátelské úmysly. Snaží se být King na stará kolena politicky korektní? Kouzelná skříňka pro Gwendy byla o obtloustlé holčičce, Povznesení o nelehkém životě lesbického páru na malém městě… I kdyby ano, je mi to jedno.

Zasazení příběhu do fiktivního městečka Castle Rock bylo geniálním tahem - v Castle Rocku se odehrálo nemálo Kingových románů a Povznesení je plné narážek na ně. Dokonce už existuje interaktivní mapa státu Maine, na které najdete všechna klíčová místa z knih, včetně města Castle Rock. Ale snad poprvé působí místní lidé obyčejně - možná to jsou trochu homofóbní maloměšťáci, ale vzhledem k tomu jací famagoři obvykle žijí po boku hlavních postav, jsou tihle lidičkové docela fajn.

Hodnocení: 85 %
Jsem Kingova fanynka, takže bych s chutí přečetla i nákupní seznam, který by napsal. Po útloučké Kouzelné skříňce pro Gwendy z loňského roku přichází s další krátkou, zato však graficky vymazlenou, novelou z Castle Rocku.

Povznesení je kniha na jeden večer, což mě trochu mrzí. Důležitý je pro mě konečný dojem - závěrečná scéna byla magická a zbyl mi po ní sladký úsměv na rtech. Je to laskavé a povznášející čtení. Dobré srdce k době poutá další a Scott nachází přátele, když je nejvíc potřebuje. Kniha je oslavou života - Scott ví, že brzy zemře a užívá si každý okamžik. Možná už i Stephen tuší, že tu nebude napořád.

King to vlastně nemá vůbec lehké, když jednou jsou fanoušci zklamaní tím, že novela nemá ani 150 stran a jindy ho haní za to, že je jeho psaní až moc rozvláčné.

Kolik stran je pro vás ideální, abyste si příběh užili?

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta, které si i nadále váží všech malých blogerů s velkou knihovnou a láskou k literatuře. Právě u nich si můžete knihu za pěknou cenu zakoupit.
Stephen King: Povznesení. Pavel Dobrovský - BETA s.r.o., Praha, 2019. Překlad Linda Bartošková. 144 stran.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží