Jan Jícha: Dva roky bez prázdnin


Jan Jícha: Dva roky bez prázdnin. 
Praha, Triton, 2014.

S humorem a botanopatií porazíte neduhy.

Příběh mladých lidí, kteří se vyzbrojili znalostmi alternativní medicíny a porazili nevyléčitelnou nemoc.

Šárka je mladá dívka ve starém, zhuntovaném těle. Trápí jí nesnesitelné bolesti hlavy a podle všeho i leukémie, kterou ale lékaři neprokázali. Když jí osud, nebo možná strážný anděl, přivede do cesty nadšeného lingvistu a botanopata Bohouše, netuší, že další dva roky stráví zavřená v podhorské chatičce choulíc se celý den před krbem rozpáleným i v květnu, aby ze zesláblého těla vyhnala zimnici.

Sledujeme kroky Bohouše, který po dva roky bez prázdnin zastává péči o nemocnou Šárku, zvládá dojíždění do práce a školy a ve volných chvílích tahá z lesa dříví, aby mu ta jeho křehká princezna nezmrzla. Bohouš, mezi trempy známý jako Kajman, je humorista a lingvista, který odmítá vandry i pozvánky na ceremoniály a jen pendluje mezi Prahou a chatou v lesích. Neúnavně. Vyloučením některých potravin (mléka, masa, cukru a dalších) si jeho sestra vyléčila roztroušenou sklerózu. Rozhodl se, že Šárku zachrání stejným způsobem, ať už si okolí myslí, co chce.

„Kajman se zájmem pozoroval svou sestru, jak se pomalým, rozvážným tempem prokousává ke zdraví. Neshodila tolik jako on, ale když se spolu občas potkali v koupelně, neměli si co vyčítat. Lezla z ní žebra i bedra a to málo ženského, co stačila nasbírat o svých sedmnácti let, se rovněž vytratilo kamsi na zotavenou.“

Kniha je prostoupená inteligentním humorem a vírou v uzdravení. Zejména první kapitola vám polechtá bránici.
„Kajman si někdy v těch letech, kdy se z homo chlapečka stává homo erektus, životní obzory se rozšiřují panoramatickým pohledem skrze první pivní sklenice a chlupů přibývá rychleji než rozumu, často pohrával s neodbytnou myšlenkou, pokud si zrovna nepohrával s něčím jiným.“

Zároveň se vypravěč pozastavuje nad domýšlivostí lidí (na všech frontách - příbuzných, lékařů, přátel). Poselství je zřejmé - nezavrhujte lidi jen proto, že nejsou stejní jako vy sami. Personální vypravěč je do příběhu osobně zainteresován - netají se tím, že se příběh stal a Bohouš je ten, kdo knihu sepsal. Vyprávění je navíc proloženo deníkovými zápisky, dopisy a především ozvláštněno opravdu humornými rozhovory zainteresovaných strážných andělů.

Autorem je Jan Jícha. Český prozaik, básník, překladatel, písničkář, scénárista a také aktivní obdivovatel zdravého životního stylu, o němž vydává časopis Zrnění. Na webu časopisu se dozvíte nejen o zdravé stravě, ale i tom, nakolik je román Dva roky bez prázdnin autobiografický. „...je autentickým svědectvím o prvních letech Klářiny náročné regenerace a jejich společného živobytí. Je to kniha drsná i dojemná, vážná i vtipná a během let se stala takřka kultovní četbou těch, kdo to se zodpovědností za vlastní život a zdraví myslí vážně.“ To, že je Jan Jícha vskutku renesanční člověk dokládá i fakt, že knihu opatřil i vlastnoručními ilustracemi.

Hodnocení: 80 %
Zpočátku jsem u čtení řičela smíchy. Dva roky bez prázdnin mě zaujal svou opravdovostí. Ale knihu
jsem dvakrát odložila rozečtenou, abych pak přes sto stran dočetla na jeden zátah. Jednak pro mě bylo těžké se zorientovat v časoprostoru a postavách, které byly jednou pojmenovávány přezdívkami a hned nato jmény a také to místy zavánělo botanopatickým fanatismem. Považuju se za člověka otevřeného různým stravovacím návykům, za svobodna jsem koketovala s vegetariánstvím a ráda se k němu zase vrátím, ale s představou, že je jídlo prostředkem k vyrovnání vesmírné energie, se asi jen tak neztotožním. Díky mé zkušenosti s jiným způsobem stravování jsem ale při čtení pokyvovala hlavou nad jízlivými poznámkami od lidí, kteří porozumět odlišnosti nechtějí. To je ta opravdovost.

Tonoucí se stébla chytá - kniha je o boji s údajně nevyléčitelnou nemocí. Opravdovým strašákem, kterého umí klasická medicína „jen“ zmenšit. Dva roky bez prázdnin by si měli přečíst všichni, kteří mají zdraví na houpačce a se sdělením lékařů, že je bolest normální, se nehodlají smířit. A lidé dosud zdraví, kteří se rádi pobaví a mají otevřenou mysl.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Triton, u kterého knihu zakoupíte. Ukázku z knihy naleznete na tomto odkazu.


Jan Jícha: Dva roky bez prázdnin. Praha, Triton, 2014.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží