Stephen King, Richard Chizmar: Poslední úkol pro Gwendy

 Zakončení série o Gwendy je pořádně napínavé

Stephen King: Poslední úkol pro Gwendy
Když bylo Gwendy Petersonové dvanáct let, dal jí muž s černým kloboukem jménem Richard Farris tajemnou skříňku. Nebezpečnou, protože kromě čokoládových zvířátek a starých mincí přinášela i smrt a zkázu. Tedy pokud se ocitla v nesprávných rukou. Ale Gwendy nebyla obyčejná dívka, dokázala jejímu volání odolávat. Muž (RF) si ji odnesl, aby se o pár let později znovu objevil a s ním i skříňka. Gwendy, v té době úspěšná spisovatelka a politička, se musela znovu postavit jejímu volání… 


Senátorka Petersonová musí zachránit svět

Teď je jí čtyřiašedesát a před sebou má poslední úkol. A nejde o nic menšího než vesmírnou výpravu, která zahrnuje i kufřík s nápisem TAJNÉ. Zkuste hádat, co by tak asi mohlo být uvnitř. Ale ve vesmíru, co by se tak asi mohlo pokazit? No, skoro všechno.


O tom, že bude tahle knížka napěchovaná odkazy na další díla Stephena Kinga není pochyb už od prvních stránek: na boku kosmické lodi nápis TET, raketa Eagle-19, společnost Tet Corporation – to je jen začátek. O všechny tyhle libůstky přijdou ti, co ještě nemají Kinga načteného. A je toho víc, mnohem víc. Kromě narážek na jeho opus magnum Temná věž se to tam hemží muži ve žlutých pláštích a blyštivých autech (Srdce v Atlantidě, Všechno je definitivní, Z Buicku 8) a ďábelská organizace Sombra Corporation tam má taky svoje koně. 


Tak trochu se ve mně bijí dva pocity: jestli být ráda, nebo spíš trochu naštvaná, že je Richard Farris (o kterém ale všichni dobře víme, že je to spíš Randall Flagg) ještě dvojsečnější než dřív. Ten háv tajemství je teď tak nějak hustší.


Co mě ale rozhodně potěšilo je návrat do Castle Rocku a vzpomínky na Derry, kde „si najednou vzpomene na příběh své staré kamarádky o klaunovi s velkýma stříbrnýma očima, který ji v Derry pronásledoval.“

Stephen King Poslední úkol pro Gwendy

Poslední souboj o Věž byl sakra napínavý a i když jsem četla recenze lidí, které to dokonce rozplakalo (samozřejmě mužně), mně teda daleko víc rozbil Billy Summers (ano, na tom odkazu je recenze).

Ale i tak – tahle knížka má nádherné ilustrace a příběh, co si vás získá. A nejen hlavní hrdinka Gwendy... však víte, King ty postavy prostě umí psát. Navíc jsem konečně měla pocit, že jsem dostala svoji porci čtení – prostě dost stránek na dost společných večerů. 

Takže si napište Poslední úkol pro Gwendy na seznam pro Ježíška a počítejte s tím, že se trochu proletíte.


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Beta, které se stará o to, abychom měli pořád co číst.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží