Ještě jeden croissant na cestu (Felicity Cloake)


Vtipné čtení o šílené cestě Francií po stopách nejfamóznějších jídel. Na kole! Autorka přespávala pod stanem nebo v nejlevnějších motelech, aby si za ušetřené peníze dopřála opravdu kvalitní jídlo.
Je to skvělá sonda nejen do francouzské kuchyně, ale i mentality.

„V nabídce je několik sezonních specialit - crêpe s divokým chřestem, vepřovou krkovicí z místního chovu a parmazánem, s plžem, pyré z hlíz krabilice a chřestu - navíc ke standardnímu jídelníčku, na kterém je 48 položek, od hemenexu až po mořské řasy a hřebenatky. Začínám panikařit, stejně jako když jsem byla konfrontována se všemi těmi ústřicemi a chvíli koketuji s myšlenkou, že bych si pod záminkou výzkumu objednala všechno.“

Felicity Cloake pracuje jako novinářka a food bloggerka pro deník The Guardian a časopis New Statesman. Je to znát, protože celý text působí lehce a kompaktně.

Hodnocení: 100 %
Trochu jsem se bála, že to bude hlavně o cyklistice, ale pro Felicity je kolo především milovaný dopravní prostředek, který jí umožnil poznat Francii líp než z auta a navíc si užít spoustu legrace.
Třeba když nevyšlo počasí a ona se šla najíst do restaurace v dresu, ze kterého odkapávala voda nebo se musela i s kolem vtěsnat do přeplněného vlaku.

Daleko víc je to čtení o jejím zkoušení toho nejlepšího, co francouzská kuchyně nabízí. Pečivem počínaje a burgundským hovězím konče. Felicity je rozhodně vždycky při chuti. Upřímně si neumím představit, že bych na místě nepraskla, natož pak ještě šlapala x kilometrů na kole do kempu.
I tohle mi přišlo mimořádné - nejen, že se autorka přepravovala Cherbourghu až do Paříže kolmo, ale přespávala tak levně, jak to jen šlo, prostě proto aby ušetřila na to skvělé jídlo.

Kniha byla dokonale vyvážená - vtipné, osvěžující, lehké vyprávění proložené informacemi pro budoucí návštěvníky Francie a samozřejmě recepty. Dozvíte se, jak si připravit tu nejlepší omeletu i to, že pokud jde o otvírací dobu francouzských podniků a památek, budete překvapeni, jak moc se realita rozchází s tím, co mají napsané na webu nebo přímo na dveřích.

Autorka dokonale zprostředkovala všechny chutě a vůně, takže bez zásoby vína, cideru, sladkého pečiva a sýru tu knihu ani neotvírejte. (Možná u ní i přiberete.)

Mám tenhle typ letního čtení ráda a děkuji za něj nakladatelství Beta, u kterého ho můžete pořídit s krásnou 25% slevou.

„V pondělí má zavřeno u mnoho menších obchodů a pekáren a zdá se, že v srpnu si dopřává letní dovolenou celá země. Pamatujte, že skoro všude je zavřeno 1. května, 14. července (výročí dobytí Bastily) a v menší míře i na svátek Nanebevstoupení Páně [výčet pokračuje dál]. Bez ohledu na tento malý seznam bude mít nejméně polovina míst, které chcete navštívit, zavřeno.
(Poznámka: pomáhá mi počítat do desíti, než se rozhodnu kopnout do zavřených dveří.)“


Felicity Cloake: Ještě jeden croissant na cestu. Beta-Dobrovský, Praha, 2020. 360 stran.

Komentáře

  1. Žádná velká knihomolka nejsem a přiznám se, že ani moc recenze na knížky nečtu 🙈, ale tahle mě opravdu zaujala! Jak tím názvem, tak svou obálkou ale i Tvým hodnocením 😊. Takový styl čtení by se mi líbil. Děkuji za přiblížení, o čem knížka je 🤗.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží