Paulo Coelho: Vyzvědačka

Mata Hari - lstivá Salome nebo jen žena toužící po svobodě?

„Jejím největším hříchem bylo, že měla svobodného ducha.“

Svůdná tanečnice, sen nejvlivnějších mužů světa, nedostižná, obdivovaná, malicherná. Než se ale dostala do Paříže jako Mata Hari, prošla si peklem. Už během studií byla znásilněna ředitelem soukromé školy. Toužila uprchnout před nudným životem, a proto se provdala za důstojníka, se kterým odcestovala do Indie. Manžel ji týral, druhé dítě jim zavraždila služebná…

Do Paříže přijela Mata Hari, orientální tanečnice, kurtizána. Netouží po lásce, zato po obdivu, špercích, šatech. Muže si jednoduše omotá kolem prstu a nasměruje je přesně tam, kam potřebuje. Konečně žije. A když světem otřese první světová válka, aby mohla prchnout z Německa zpět do Francie, naoko přijme práci německé špionky, což ji nakonec stojí život.

Vyprávění začíná v roce 1917 ve vězení Saint-Lazare, kde život Mata Hari ukončí salva výstřelů popravčí čety. Umírá s hlavou vztyčenou s vědomím, že je nevinná. Zanechala po sobě svědectví pro svoji dceru. Poslední část knihy tvoří zpověď jejího advokáta.

„Mezi námi, prokazatelná fakta, která jsme měli k dispozici, byla tak nedostatečná, že by nestačila ani k odsouzení kočky.“

Paulo Coelho při práci na tomto díle prostudoval dosud nezveřejněné dokumenty a snaží se očistit jméno Mata Hari, která podle něj získala nálepku špionky neoprávněně.

Hodnocení: 90 %
Kniha pro mě byla velmi přínosná, neboť mám obrovské mezery ve vzdělání. Paulo Coelho je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby a Vyzvědačka byla první knihou, kterou jsem od něj četla. Navíc o Mata Hari jsem kromě toho, že byla tanečnice, nevěděla zhola nic. Takže dvojité díky patří mé sousedce, která mi knihu půjčila.¨

Nelze říct, že by to nebylo napínavé čtení, ačkoli jde o memoáry. Příběh Mata Hari byl tak drsný, jak jen umí život být. A nutno říct, že zaplatila jen za svoji odvahu překonávat tabu tehdejší doby.
Nesmírně se těším na další knihy Paula Coelha - mám v plánu se vrhnout na nějakou beletrii, ať taky zjistím, jakým jazykem ten proslulý spisovatel píše. Doporučíte mi něco?

Paulo Coelho: Vyzvědačka. Argo, Praha, 2016. 168 stran.

Komentáře

  1. Já od něho zatím četla jen Veronika se rozhodla zemřít, kterou mimochodem doporučuju. A už vím, čím budu pokračovat. Moc pěkná recenze, zaujalo mě to :-).

    Jen tak mimo mísu, jak jsi spokojená s blogspotem? Uvažuju nad tím, že přesídlím. Blog je srdcovka, nechce se mi měnit působiště, ale ty technické problémy začínají být neúnosné.

    OdpovědětVymazat
  2. Coelho je vlastně docela fajn autor, jeho alchymista patří mezi moje nejoblíbenější knihy. Ale bohužel vedle toho vydal spoustu knížek, které jsou na pomezí motivačního citátu a takového hospodského filozofování nad rozlitým mlékem. Ale jako rozumím tomu, že pro někoho je to nejlepší možná knížka. :) Hlavně ať čte každý, kdo co má rád. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží