Stacey Hallsová: Nalezenec

Máte rádi historické romány se špetkou tajemství, silnými ženskými hrdinkami a nádhernou obálkou? Tak to je Nalezenec přesně pro vás. A najdete v něm toho daleko víc.

Mladičká Beth, prodavačka krevet, žije ve skromných poměrech spolu s otcem a bratrem. O tom, že by si u sebe po porodu nechala nemanželské dítě, nemohla být řeč. Proto se den po porodu vydala s dítětem do nemocnice Foundling, kde dceru spolu s upomínkou zanechala s tím, že se pro ni vrátí, jen co naspoří dost peněz. Jenže když se o šest let později opravdu pro dceru vrátí, svět se jí obrátí vzhůru nohama. Její dcera tam totiž není a podle dokladů si ji měla vyzvednout právě Beth.

Dá se říct, že tady nastal bod zlomu – jak by mohla chudá žena sama zjistit, kdo před šesti lety odnesl její novorozenou dcerku z útulku? No, to si budete muset přečíst sami.

The Foundling Hospital [zdroj: Wikipedia Commons]

Stacey Hallsová si získala spoustu čtenářů už svým prvním působivým románem Naděje pro Fleetwood inspirovaný tzv. honem na čarodějnice z Pendle Hill. I její druhá kniha – Nalezenecčerpá z historie, i když tentokrát byla autorce inspirací londýnská nemocnice Foundling Hospital, kde chudé matky nechávaly svoje děti, aby si je později mohly, když se jejich situace zlepšila, vyzvednout.

Děj je zasazen do Londýna v polovině 18. století, kdy bylo toto hlučné město plné špíny, nemocí a zoufalé chudoby. Rodiče, kteří se nezvládali postarat o své děti (a to nejen svobodné matky) je nechávali napospas svému osudu na ulici.
„Kdo by koupil den starý dítě? Opuštěných dětí je třináct do tuctu – můžeš si jedno vzít kdekoli: ve škarpě, v chudobinci… Půlka rodin na týhle ulici by prodala svoje, kdyby mohla.“

Hodnocení: 90 %


Silné a nezávislé ženské hrdinky mě baví v jakémkoli žánru. V historickém románu bych je tak úplně nečekala a právě proto mi Stacey Hallsová učarovala už svojí první knihou. V románu Nalezenec jsou takové nezávislé a bohatě vykreslené ženy hned dvě – abyste měli možnost porozumět oběma stranám příběhu. Muži jsou v příběhu od toho, aby hrdinkám pomáhali, nebo je zrazovali, ale hybným motorem jsou zde dvě zcela rozdílné ženy.

Takže si to shrňme: 18. století, dvě ženy, jedno dítě, kontrast světa chudé Beth, která dny tráví prodáváním krevet a bohaté vdovy, která se před vnějším světem rozhodla uzavřít ve svém sídle. Dvě matky, z nichž jedna má peníze, útulný dům, ale chladné srdce, zatímco ta druhá má něhu, studený pokoj a mozoly.

Je znát, že autorka věnovala značnou dobu bádání o tehdejší době – Nalezenec má prostě tu správnou atmosféru georgiánského období v Londýně. Poznáte všechny pachy (ne vždycky to jsou libé vůně), chutě, barvy i zvuky od tržiště až po noblesní jídelnu. 

„Všechna miminka byla zabalená jako dárečky připravené k předání. Některá z nich měla pěkné oblečení – na rozdíl od svých matek – malinké vyšívané rukávky a kolem sebe silný šátek, jelikož zima již udeřila a chlad v noci štípal. Já jsem Claru zabalila do staré deky, kterou jsem se roky chystala vyspravit, ale teď už se toho nikdy nedočká. Stáli jsme shromáždění u vchodových sloupů pod hořícím loučemi jako můry s papírovými křidélky, zhruba třicet lidí, jimž se srdce třepotala v hrudi.“

V neposlední řadě musím pochválit tu nádhernou obálku. Vydržela bych se na ni koukat hodiny.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Beta, u kterého můžete obě knihy Stacey Hallsové zakoupit.

Pokud by vás zajímal i předchozí román Naděje pro Fleetwood, přečtěte si moji nadšenou recenzi. Sledovat mě můžete i na instagramu, kam pravidelně přidávám tipy na čtení jako karin.knihomolka.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží