Lilie pro nevěstu (Teresa Simonová)

Teresu Simonovou (vlastním jménem Brigitte Riebe) si čeští čtenáři oblíbili už při vydání jejího prvního historického románu Krása a jed oleandru, mě osobně si získala druhým románem Růže a čokoláda, ve kterém se také prolíná historický příběh a ten ze současnosti.

Lilie pro nevěstu nás vůněmi přivábí do Kolína nad Rýnem, kde si v roce 2019 otevírá mladá maminka Liv parfumerii. Ale ne jen tak ledajakou. Liv má neobyčejně jemný čich, díky kterému umí vytvořit vůni přesně na míru zákaznice (no řekněte, nezajímalo by vás, jaká vůně by se hodila k vám?). Snaží se skloubit rozjíždějící se podnikání s péčí o malého syna, na kterého zůstala sama? Doufá, že bude Kolín jejím novým domovem, ale dávná rodinná minulost ji stejně dožene.

Ve druhé dějové linii psané z velké části formou deníkových zápisů mladé dívky Nellie se ocitáme taktéž v Kolíně nad Rýnem, ale mezi lety 1940–1945. Město čelí náletům, potravinové lístky sotva stačí k přežití a její bratr se zapletl do odbojové činnosti. Ale to, co mladinkou Nellie zaměstnává ze všeho nejvíc je pohledný kněz Benedikt. Může být láska ještě zakázanější?


Hodnocení: 4,5/5


Lilie pro nevěstu je ideální letní čtení, při kterém se uvelebíte v houpací síti se sklenkou vína na dosah ruky. Pokud jste četli některou z předchozích knih Teresy Simonové, jistě oceníte, že se nese v podobném duchu. Prolínání historie a současnosti, odkrývaní dávno pohřbených tajemství, láska, která přichází ve chvíli, kdy ji nikdo nečeká a ve všech podobách (i tady jsou sňatky z rozumu i vášeň, která boří všechny tabu).

Hlavní hrdinka, talentovaná parfumérka, mě opravdu zaujala a bavila. Stejně jako některé historické události týkající se Kolína nad Rýnem (nálet tisíce bombardérů apod.).

Nechybí ani několik stránek receptů, které vás zasvětí do tajů božské kolínské kuchyně (zatímco v knize Růže a čokoláda pro mě byly recepty na pralinky vítané, tady mi přijdou naopak trochu nadbytečné). A jestli mi něco vadilo, tak font použitý na deníkové zápisky – strašně špatně se to četlo.

Teresa Simonová je pro mě sázka na jistotu a kvalitu. Chcete příběh, co vás rozněžní a tak trochu rozbije? Tak to jste tu správně, Lilie pro nevěstu (a další knihy T. Simonové) jsou přesně pro vás. A s klidným svědomím ji pak můžete koupit/půjčit i svojí mamince, babičce a nejlepší kamarádce.

Za recenzní výtisk moc děkuji Nakladatelství Beta.

Teresa Simonová:Lilie pro nevěstu. Nakladatelství Beta, 2021. 390 stran.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží