Joe Hill to rozjel Na plný plyn

Joe Hill: Na plný plyn.
Beta–Dobrovský, 2020.
Joe Hill to rozjel Na plný plyn a na tý mašině s ním seděl chvíli i Stephen King, takže je jasný, že v sedlový brašně byste našli i ušmiknutej palec, zakrvácenej lístek do cirkusu a novou padesátidolarovku.


Joe Hill není mezi prozaiky nováček, napsal 14 knih. Například text k velmi populární a Netflixem seriálově zpracované fantasy komiksové sérii Zámek a klíč. Seriál jsme zkoukli s mužem a oběma se nám líbil jak děj, tak prostředí a výkony herců. Komiks je prý o něco temnější, ale přiznám se, nelíbí se mi kresba. 


A teď můžeme jet. Připoutáni? Nejsem si jistá, jestli tahle kára vůbec pásy má...

  • Jízda - první povídku napsal Joe Hill se svým otcem Stephenem Kingem. V hlavní roli stojí motorkářský gang ujíždějící od masakru, při kterém připravil jeden z nich o život vařiče pervitinu a jeho holku, co se schovávala na záchodě s kvérem. Zastaví se na benzince a náhodou jejich rozhovor zaslechne i řidič cisterny. 
    Je znát, že kluci Kingovi motorky milujou a zjevně jim nevadí ani představa, jak jejich řidiči mizí pod koly pořádně velkýho auta. Maj rádi (roz)mašírování na opuštěnejch cestách. Tohle byl jen rozjezd.
  • Temný kolotoč začíná docela romanticky. Přístavní molo, západ slunce, kamarádi, cukrová vata a „Možná to bylo i nejlepší pivo mého života. Zemité, studené podávané v ledově oroseném kelímku a dochucené slanou vůní mořského vzduchu.“
    Tempo se zrychlí, když parta čtyř kamarádů zahlídne starej kolotoč a děti se rozhodnou trochu povozit. Ukáže se, že starej kolotočář jednu z dívek stihl okrást o padesátidolarovku, co měla v zadní kapse džín a mladí vezmou spravedlnost do svých rukou. A hádejte, kdo bude nakonec křičet?
    Že vám to něco připomíná? Mně taky. Třeba Kingovu Jízdu na střele.
  • Stanice Wolverton - nejlepší kousek z celé sbírky. Po trochu rozpačitém začátku nabrala šťávu (a krev stříkala po kupé). To si takhle sedí pán v anglickým vlaku (to je důležité ☺) a k němu si přisedne vlk.
    „Dokázal nedat strach najevo v hlase, ale fyzicky to bylo nemožné. Byl si prakticky jistý, že jako odpověď na atavistickou reakci přijde druhá a vlk v obleku se vymrští, popadne ho tlapami kolem pasu, otevře tlamu, zakousne se mu do břicha a vykuchá ho jako halloweenskou dýni: koleda, koleda, ty zmrde.“
    Tak co myslíte? Skončí sežrán či nesežrán?
Nechci vás zničit soupisem všech třinácti povídek, to si raději knihu kupte, nebo mrkněte na můj instagram, kde jsem je opravdu všechny okomentovala. Ale dovolte mi ještě jednu poznámku.

Předposlední povídku napsal Joe Hill také se Stephenem Kingem. Jmenuje se Ve vysoké trávě a stala se předlohou pro film od Netflixu, který jsem zatím neviděla. Podle traileru bych ho vidět chtěla, ale pokud se drží povídky, tak spíš ne. Dost mi připomínala povídku S. Kinga Děti kukuřice, kterou najdete ve sbírkách Noční směna a Stephen King jde do kina.
A proč jsem ji nezkousla? Fakt se mi u ní udělalo fyzicky zle (což je asi cílem většiny hororů). Překročit hranice, tabu. A Joe Hill to tady udělal.

Hodnocení: 95 %

Po poněkud pomalejším začátku jsem byla příjemně překvapena různorodostí témat i zpracováním povídek. Jedna z nich byla poskládána jako schody (Ďábel na schodech) a jedna psaná formou Tweetů. Navíc k povídkám dostanete i geniální předmluvu nazvanou A kdo je váš otec?. No, Stephen King to asi nebude. Řvala jsem při ní smíchy (u historky o společných jízdách autem s kartonem piva) a podtrhávala si zmíněná díla, která si samozřejmě musím přečíst. A pokud objednáte ihned... najdete na konci knížky i poznámky a poděkování k povídkám a to prostě chcete!

Dostala jsem všechno, co jsem chtěla a byla toho pořádná nálož. Tekla tam krev, valila se mlha a v trávě se válely urvaný ruce, ale taky tam byly dojemný okamžiky, při kterých jsem zapomínala dýchat (Pozdní návraty, Záleží mi jen na tobě). A několikrát jsem šokovaně zamrkala (božíčku, oni vážně jí fauní maso?!).

Pár bodů dolů jen za povídku Palec a pomalý rozjezd. Ale asi jste pochopili, že tuhle knihu prostě číst chcete.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Beta, které vydává (nejen) skvělé romány Stephena Kinga a Joe Hilla. Na plný plyn a další knihy u nich koupíte s 30% slevou.

Pokud byste si rádi od Joe Hilla přečetli kvalitní román, doporučuji vám Ohnivého muže. Světem se nekontrolovatelně šíří virus (nepřipomíná vám to něco? :-) ), takzvaná dračí nemoc, protože nakažení sami od sebe vzplanou. Mohlo by se vám to líbit.

Komentáře

  1. Takže... autora vůbec, ale vůbec neznám, nicméně po tvém neskutečně poutavém popisu mám chuť zažrat se do každé jeho knížky, jako bych měla sama za sebe odzkoušené, že je to prostě sázka na kvalitu.

    OdpovědětVymazat
  2. No, jelikož se mi líbí kniha Stephena Kinga, tak koukám, že jsem asi udělala chybu, když jsem Joe Hilla delší dobu ignorovala. Rozhodně se v brzké době musím do nějaké jeho knihy pustit.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdá se, že Stephen King má zdatného nástupce a Joe Hill se pěkně potatil.
    Po knize se určitě poohlédnu, recenze byla lákavá, většinu Kingových knih vážně můžu a i když v poslední době ustupuji od hororů, pokud to bude čtivé, klidně se k nim zase vrátím.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží