Co padá z nebe (Selja Ahava)

„MAMINKA ELEGANTNÍ. Má na sobě hedvábné šaty se stříbrným a zlatým zdobením. Vypíná se do výšky, protože si obula boty na podpatku. Vlasy se jí kroutí nahoru, jako by je stroj na zmrzlinu vycucl k obloze. Tatínek si maminku s úsměvem prohlíží, i jemu se pyšně dme hruď, když stojí vedle ní a snaží se jí vyrovnat…“


Z nebe padají ryby, žáby, golfové míčky, kusy ledu ale i štěstí.


Osmiletá Saara nešťastnou náhodou přišla o maminku. Často na ni vzpomíná a vybavuje si ji v různých podobách. Přemýšlí o čase, snaží se vyrovnat se ztrátou nejbližšího člověka a udržet tatínka strhaného žalem při smyslech. S tím jí pomáhá teta, která náhodou vyhrála v loterii dost velké peníze na to, aby si koupila zámeček a pár ovcí na spásání trávy. A když  teta vyhraje miliony podruhé, usne na několik týdnů. To jsou náhody.

Z knihy vám asi bude trochu melancholicky, úvahy o náhodě a ztrátě vás dojmou a dětská vypravěčka je docela osvěžující. Díky ní uvidíte svět jinýma, snovýma očima. A kouzla na vás budou čekat třeba v domě se stěnami napěchovanými pilinami.
„V noci se dá zaslechnout, jak se piliny hýbou a jak všechno ožívá. Stonožky cupitají, veverky hrabou, vosy hryžou nátěr domu… Jakmile led dopadne, rozhostí se ticho. Dům se zaplní jarem, zdi se po tíži zimy napřímí, dveře do komory se znovu otevřou.“

Román získal v roce 2016 Cenu Evropské unie za literaturu a byl nominován na Cenu Finlandia a Cenu pochodně (Torch-bearer Prize). Finská autorka vystudovala scenáristiku na Divadelní akademii v Helsinkách. Je autorkou filmových scénářů, televizních seriálů a rozhlasových her.


Hodnocení: 85 %

Bylo to něžné, snové, trochu tajemné čtení o radosti i bolesti života, do kterého zasáhla náhoda. V tomto případě krutá. Velmi se mi líbila proměna hlavní hrdinky během tří let. Z děvčátka, které házelo do spár ve stěnách jadřince z jablek, aby jim v domě vyrostla jabloň, se stala přemýšlivá dívka. „Možná svět přetrvává právě proto, že se věci dějí. Jedna přes druhou, v nesprávnou dobu, v různý čas, na špatných místech.“ Na druhou stranu, právě proto, že jsou to úvahy mladé dívenky, nepůsobí dusivě těžce nebo ponuře.

Knihu můžu doporučit všem, kteří mají rádi severské romány nebo by se s tímto specifickým typem literatury rádi seznámili. Co padá z nebe je nejnovější přírůstek do Edice evropská literatura, ve které najdete to nejlepší současné evropské čtení. Můžu vám doporučit krásný příběh o hledání lásky provoněný Francií Léon a Louise a pokud se raději bojíte, pak sáhněte po noirových povídkách v Posledním vlaku do Helsingøru.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta. U nich můžete knihu s pěknou slevou zakoupit.

Selja Ahava: Co padá z nebe. Pavel Dobrovský – BETA, Praha, 2019.
Edice evropská literatura. 248 stran.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží