Stephen King: Čtyři roční doby

 Čtyři brilantní povídky Stephena Kinga, které prostě musíte prožít.

Ne, tohle není jen klasický výkřik knihomolky, co začala číst Kinga dřív, než dostala občanku... Čtyři roční doby jsou úžasné už tím, jak odkazují na sebe vzájemně a další Kingova díla. Pro fanouška nutnost a pro ty, kteří s ním ještě neseděli u jednoho stolu taky, protože z vás vymáčknou takových emocí, až se budete sami divit.

Rita Haywothová a vykoupení z věznice Shawshank

Příběh o věčné naději. Nejlepší na celé povídce byla geniálně zvolená ich forma a detaily. Drobnosti, díky kterým máte pocit, že se příběh odehrává přímo před vašima očima je 100% pravdivý. Příběh vypráví takovej ten chlápek, co ve vězení sežene všechno... Chlápek, co udělal špatnou věc a odsoudili ho na tak dlouho, že už je dýl ve vězení, než byl na svobodě. 

A pak přijde do Shanku nějakej Andy, malej úhlednej chlápek s pískovejma vlasama a malejma šikovnejma rukama. Jo, ty ruce dokážou věci, to budete koukat.


Jestli jste ještě neviděli film Vykoupení z věznice Shawshank z roku 1994, který si vzal pod taktovku Frank Darabont, kterej z těch 99 stan vytřískal maximum, tak si ho pusťte, protože je geniální skoro stejně jako tahle povídka. Jo, Frank Darabont je sázka na jistotu, stejně jako Stephen King.

Nadaný žák

Příběh o zkaženosti. Tohle je povídání spíš pro silnější povahy. O tom, jak obyčejný, i když nadaný americký kluk zjistí, že v jeho městě žije nacistický zločinec. Jak s tou informací naloží? No řekněme, že se jeho z holokaustu stane chlapcův velký zájem... 
Řeknu vám, tohle bylo hodně husté čtení. Zvrácené. Každou stranu víc a víc, až jeden nakonec ani nevěděl, jestli si to víc užívá kluk nebo bývalý nacista.

Tady přesně Stephen King dokazuje, že hrůza má mnoho podob.


Tělo

Další kousek je z trochu jiného soudku. Bavila vás klukovská dobrodružství, o kterých jste mohli číst v To, Pavučině snů nebo třeba Simmonsově Temném létě? Fajn, tohle je přesně pro vás! Partička kluků, Castle Rock, dlouhé a hodně horké léto a dlouhá výprava. Kluci totiž chtějí vidět mrtvolu.

Další výborný kousek. Stephen King si tady vystavěl příběh na silných, i když malých, hrdinech a protikladu nevinnosti a hnusu, nebo chcete-li konečnosti. Na jedné straně partička kluků, kteří sice nejsou úplně v pohodě a rozhodně to nejsou žádní svatouškové a na druhé mrtvej kluk. Definitivně. Navíc ta hrůza z budoucnosti – z toho, že se nedokáží dostat z malého městečka a splnit si své sny.

Nejvíc na mě zapůsobila scéna s koupáním v chladivém a čistém jezírku s... No, přečtěte si a prožijte si to sami.

Plusové body za odkazy na další díla: konkrétně tam potkáte dospívajícího Esa Merilla (fandové seriálu Castle Rock skákají metr vysoko) a bernardýna Cuja.


Dýchací metoda

Výborný kousek na konec (tuhle jedinou jsem si vůbec nevybavovala). Davidovi je třiasedmdesát, když se mu dostane pozvání do klubu, kde se schází relativně obyčejně působící společnost. Pár zvláštností tam najdete, ale tou největší je, že pokaždé jeden z nich vypráví příběh. No, na tom nic zas tak zvláštního není, ale ten, co se jmenuje Dýchací metoda a David si ji před Vánoci vyslechne, je zvláštní dost.

Vypráví se v ní mimo jiné i o přístupu k těhotenství u svobodných žen ve třicátých letech 20. století. Víte, co znamená kokota? Vážně, tenhle výraz mě tam úplně dostal. Stejně jako popis bezhlavého porodu na silnici před nemocnicí. Jo, fakt bezhlavého.

Hodnocení: 5/5

Tady není nad čím váhat (snad kromě toho, kam ji mám uložit ve své knihovně). Ve čtveřici příběhů Stephen King dokazuje, že hrůza nemusí notně pocházet jen z nadpřirozena - tady je zdrojem děsu realita – vězení, ztráta svobody, nevinna, dospívání, konečnost smrti...

Je to už pár (ruku na srdce, spíš spousta) let, co jsem Čtyři roční doby četla poprvé a už jen fakt, že jsem si první tři povídky pamatovala alespoň v obrysech naznačuje, že jsou zatraceně dobré. Budete tleskat od začátku do konce, o tom žádná.
Jen mi tam nějak chybí doslov, který tam podle všeho být měl.

Jsem hrozně ráda, že nakladatelství Beta naslouchá svým čtenářům a dává se do dotisků nesehnatelných Kingovek, za které chtějí na Aukru a bazarech šílené peníze. Navíc s líbivou obálkou a v pevné vazbě (máte hodně plusových bodů).

Chcete Čtyři roční doby i do své knihovny? Fajn! Kupte si je Bety, protože ušetříte 117 Kč, podpoříte přímo nakladatele a oni budou dál vydávat jednoho Kinga za druhým. A to je přesně to, kvůli čemu bych šla pár mil rozpálenou krajinou.
Jo a mimochodem, mají tam i dotisk Dallasu 63 a Zelené míle.

Komentáře

  1. O této knížce jsem ještě neslyšela. Nejvíce mě zaujala povídka Tělo :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží