Stephen King: Pátá čtvrtina

Dvanáct nejen hororových povídek včetně jedné dosud nevydané

Stephen King: Pátá čtvrtina
Knihy Stephena Kinga se těší i u nás neustávající oblibě. Díky tomu (a tady proto, že je autor stále velmi činný) ročně vychází alespoň jedna nová kniha a dotiskují se již vyšlé a nyní mnohdy nesehnatelné tituly. A Pátá čtvrtina se mezi ně řadí také.

Povídky z této knihy jsou druhou polovinou rozsáhlého souboru Noční můry a snové výjevy. Reedice první části vyšla u Bety pod názvem Dolanův cadilac a samozřejmě jsem ji také zrecenzovala. Pokud vás zajímá, kdy Stephen King tyto povídky uveřejnil poprvé, bylo to na konci 80. a začátkem 90. let.

Co v Páté čtvrtině najdete?

Napočítala jsem dvanáct povídek - různorodých žánrem i délkou, takže pokud úplně neholdujete  hororu, zkuste ji. Velmi zajímavé byly dvě povídky záměrně napodobující styl A. C. Doylea a R. Chandlera (nejvýznamnějšího zástupce americké drsné školy).

Všechny povídky se vyznačují tím, co umí King opravdu dobře - propracovanou psychologií postav, které si vás získají už během pár stran. Vesměs připomínají to, co jste mohli vidět v seriálu Věřte, nevěřte.


Následuje hodnocení jednotlivých povídek.


  1. Porod
    Příběh prostinké ženy v očekávání, která čelí celosvětové pandemii o něco drsnější, než my teď. Mrtví vstávají z hrobů a vlády si vyhrožují atomovkami, místo toho, aby problém řešily. Tohle rozhodně děsivé bylo. (5/5)
  2. Období dešťů
    Co, že jsem to říkala o hororech? No, tady máte hned další. King v ní využívá klasický motiv – trochu děsivý rituál. A spoustu žabek se zubama... Hah! (4/5)
  3. Můj hezký poník
    Pro mě to byla nejdojemnější povídka z celé sbírky. Nebyla strašidelná, ale dokonale atmosferická. Rozmluva starce a jeho vnuka o čase a jeho rozdílném plynutí. Musím na ni pořád myslet. A na vůni uskladněných jablek. (5/5)
  4. Lituji, voláte správně
    Jeden telefonní hovor, nejspíš omyl, ale co když ne... Koncipováno jako scénář včetně jednoduchých zkratek. Působivé, rychlé a trochu smutné. (4,5/5)
  5. Desátníci
    Hodně napínavé a nápadité čtení. Co kdyby kuřáci viděli... No přečtěte si to sami. To budete koukat. (5/5)
  6. Crouch End
    Hysterická manželka přiběhne na policii s tím, že ztratila manžela a vypraví dost podivný příběh. (3/5)
  7. Dům v Javorové ulici
    Dětičky objeví při průzkumu domu ve zdi prasklinu a za ní něco podivného. Tentokrát se King dokonce uchýlil k happy endu, což u něj není úplně zvykem (a myslím, že ani nevadí, když jsem to takhle prozradila). Dětičky byly šikovné, místy skoro hmatatelné a nápad, na můj vkus trochu plytký, pocházel z jednoho obrázku, o kterém se dočtete víc v doslovu. (3,5/5)
  8. Pátá čtvrtina
    Bachman ve nejlepší formě. Vážně - tady je hodně znát Kingovo zlé dvojče. Je to drsné, akční, dialogické a plné zlých hochů. Moc dobré. (5/5)
  9. Doktorův případ
    Tady není nad čím váhat - King natolik přesvědčivě napodobil styl A. C. Doylea, že jsem zapomínala, že čtu Kingovku. Sherlocka prostě miluju ♥️ (5/5)
  10. Umneyho poslední případ
    Tentokrát ve stylu Raymonda Chandlera - ostřílený soukromý detektiv a jeho dost podivný poslední případ. Tohle se vám přímo odehrává před očima. Skvěle napsané. (4/5)
  11. Udrž hlavu
    ⚾ A teď konečně ta nová povídka o baseballu, kterou do předchozího vydání nezařadili, protože by ji čtenáři asi nepochopili. Nejsem fanda baseballu a nejen, že jsem ji nepochopila, ale ani nedočetla. Promiň Steve, ale na tohle prostě nemám buňky. Je to sportovní literatura faktu, takže 
  12. A bonus Majestátní Brooklyn je taky o baseballu, takže...
Co mě trochu mrzelo je, že jsou obě vydání v měkké vazbě a to, že jsem v Páté čtvrtině našla hned několik chyb, ale stane se.

Pro koho je Pátá čtvrtina

Pátou čtvrtinu bych doporučila všem čtenářům, kteří si rádi přečtou povídky jednoho z nejlepších současných autorů. Pro všechny, kteří se rádi trochu bojí a milují napětí. Pokud vám povídky vyhovují, sáhněte i po dalších sbírkách od mistra hororu: Bazaru zlých snů, famózní Noční směně nebo Černočerné tmě.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Beta, na jejich e-shopu ji můžete zakoupit se slevou. A na jejich Facebooku probíhá až do Vánoc jedna soutěž o knihy za druhou. Zpestřete si čekání na Ježíška.

Stephen King: Pátá čtvrtina. Noční můry a snové výjevy. Beta-Dobrovský, Praha, 2020. 440 stran.

Komentáře

  1. Stephen King je autorem, kterému jsem se zatím neplánovaně vyhýbala. Možná nemám pro čtení tohoto žánru dostatečně hroší kůži. Přemýšlím, že bych si pro začátek přečetla alespoň jednu povídku. Jestli se odvážím po ní v knihkupectví (nebo v knihovně) šáhnout, tak začnu Desátníky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady bude asi záležet na prvním dojmu, tedy co se bude číst. Navrhovala bych povídky Mrtví se někdy vracejí, jsou tam povídky hororové i čistě strašidlácké a myslím, že některé i psychologické, taky antalogie Mlha je dobrá. A z románů bych doporučila spíš thrillery - klidně starší kousky, třeba Mrtvá zóna nebo Žhářka. Taky je dobrá Carrie, která je sice hororová, ale spíš o nešŤastné holce, než o vraždící běsce. Ještě bych doporučila třeba Rose Mader nebo Ostrov Duma Key. Pozor na povídkové knihy, některé povídky můžou být dost drastické (třeba v knize Černočerná tma jsem nedala třeba hned tu první. Teda přečetla jsem ji, ale asi dvě stránky jsem vzala rychloposuvem.)

      Vymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží