Stranger Things: Temnota na okraji města.


Před Hawkinsem byl Hopperovým rajonem New York.


O tom, že je sci-fi hororový seriál Stranger Things od Netfixu fenoménem současnosti není pochyb. Dokazuje to nejen to, že se chystá 4. série, ale i druhý knižní prequel.  První byl Temný experiment, ve kterém jsme postupně rozklíčovali, jak to vlastně bylo s rodiči Eleven. Temnota naokraji města je oproti tomu klasická detektivka zasazená do newyorského prostředí a hádejte, kdo je hlavním vyšetřovatelem v případu nového sériového vraha?

Vánoce 1984, Hawkins, Hopperova chata. Venku padá sníh, večery jsou dlouhé a všichni kamarádi El jsou po návštěvách. El se nudí. A když se nudí, začne šmejdit. I přes Hoppervy protesty vytáhne ze sklepa krabici s nápisem New York. Je na čase, aby jí adoptivní táta poodhalil část své minulosti.
Léto 1977, New York. Hopper se z Vietnamu vrátil živý a zdravý k manželce a dceři.  Potřeboval změnu, měl ambice a práce detektiva na newyorském policejním okrsku ho zaměstnávala dost na to, aby neměl čas vzpomínat na hrůzy války. Na stole mu přistane nový případ brutálních vražd, ale než se stihne do případu po boku nové parťačky pořádně zakousnout, objeví se všemocní federálové… Hopper to ale nenechá být a na vlastní pěst se pouští do pátrání po pachateli rituálních vražd.

Hodnocení: 4/5
Nejdůležitější je, že mě to bavilo. Adam Christopher přistoupil k seriálovým postavám citlivě a Jim Hopper chováním dokonale odpovídal tomu chlápkovi z televizní obrazovky. Autor dokázal popsat druhou polovinu 70. let uvěřitelně (dost se zaměřil na tehdejší módní trendy v oblékání, které hlavní hrdina samozřejmě okatě bojkotuje, takže ne, Jim nikdy nenosil zvonáče). A zavedl nás to nebezpečných a temných zákoutí New Yorku, do rozpadajících se továrních komplexů, kde si pouliční gangy vyřizují účty a po nocích se probírají zbožím z vykradených obchodů.

Myslím si, že se vám bude Temnota na okraji města líbit i pro svižné tempo vyprávění a ústřední dvojici detektivů, která vás rozesměje.
„Jak je na tom ruka?“
Hopper pozvedl levačku, která byla stále ještě v závěsu. „Pořád bolí. Vlastně celkem dost.“
„Jednou.“
Hopper se zamrači. „Jednou co?“
„Počítám ti to. Můžeš si postěžovat, že tě bolí ruka, čtyřikrát denně, a to jsem ještě velkorysá. Když to přeženeš, uvidíš mou odvrácenou stranu, parťáku.“

Ačkoli kniha patří do světa Stranger Things, můžete ji číst, i když seriál neznáte. Je to klasická (dobře napsaná) detektivka bez nadpřirozena a strašidel. Přiznám se, že ty mi tam chyběly, stejně jako nějaká velká závěrečná bitva mezi dobrem a zlem. Pokud seriál milujete, knižní prequel prostě mít musíte!

A co vy a seriály od Netfixu?

Název knihy Temnota na okraji města
Autor Adam Christopher
Žánr Detektivka
Nakladatelství Fobos
Rok vydání 2020
Počet stran 408
ISBN 978-80-7585-790-3
Nákup knihy www.knihydobrovsky.cz



Značka Fobos je domovem fanoušků dobrodružné literatury, sci-fi, fantasy a hororu. Vybírá ty nejzajímavější tituly pro zkušené a nadšené čtenáře, kteří ví co je dobré! Hrdina se probouzí ve světě po jaderné katastrofě? Pro nás denní chleba. Hordy zombie se valí na poslední výspu lidstva? Žádný problém. Výprava na opačný konec vesmíru? Tomu říkáme víkend! Staňte se členem naší družiny a objevujte nekonečné možnosti knížek vycházejících ve stínu měsíce FOBOS.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží