Stephen King: Dolanův cadillac

Upíři, ostré zuby, prst v umyvadle, to je oč tu běží.

Jedenácti vesměs hororovým povídkám předchází úvodní slovo autora. King věří, že deseticent může vykolejit vlak, v kanálech žijí krokodýli a ze všeho nejvíc věří na duchy. A až dočtete Dolanův cadillac, budete na ně věřit taky.

Dolanův cadillac je jen první polovina rozsáhlé sbírky povídek, která vyšla v USA na začátku 90. let Reedice druhé části vyjde ještě letos pod názvem Pátá čtvrtina. Celkem chápu, proč se Beta rozhodla vydat knihu nadvakrát – v měkké vazbě by z toho byl po jednom čtení pěknej salát.

A teď už k samotným povídkám. DŮLEŽITÉ: Kromě jedné, se mi povídky líbily všechny.

  • Dolanův cadillac: na úvod slušný rozjezd. Kam až jste ochotní zajít, abyste se pomstili?
  • Konec celé patálie mi připomínala stylem Růži pro Algernon. Co kdyby se někdo, třeba šílený génius, rozhodl spasit lidstvo? Hřešil kvuli svjetu.
  • Nechte dítek jíti ke mně. Tuhle pecku jsem už četla a došlo mi to hned po prvním odstavci. Co to znamená? Že je to dobré! A máme tu další co kdyby. Co kdyby se malý chlapeček ve škole začal měnit v něco děsivého? Copak by s tím mohla stará učitelka udělat?
  • Noční letec a ktaťoučká povídka Taťka mají společného hrdinu. V té prvně jmenované, se novinář Richard Dees (z Mrtvé zóny, mimochodem) vydává po stopách upíra, aby získal sólokapra do časopisu o záhadách. 
  • Povídka Přerůstá vás potěší všechny zanícené milovníky obchůdku Nezbytné věci v Castle Rocku. Ale bylo to slabé. 
  • A pak si King zas osedlal koně a napsal ohromnou povídku Zuby o jedněch obřích cvakacích zubech a chlápkovi, co by neměl brát stopaře, protože jsou s nimi potíže.
  • Věnování je čistá radost z postupné odkrývání mysteriózní záhady kolem černošské pokojské.
  • A pak si King osedlal dalšího koně. Prst mi zůstane v hlavě dlouho, to je jisté! Z umyvadla v koupelně čouhá na chlápka prst. A co teď s tím? Když se ten prst hýbe a roste? A co když k němu patří celá ruka? Tohle je přesně ten King, kterému se klaním až k nohám! Bylo to tak zhýralé! Asi jako Písečníci od G. R. R. Martina.
  • Tenisky z kabinky ve třetím patře jsou krásná duchařina. Věřte mi. Konec byl malinko předvídatelný, ale stejně jsem se bavila.
  • Na závěr se trochu pobavíme. Víte, že tam mají pekelně dobrou kapelu? Sex, drogy a rock and roll. Trochu utahaný začátek a pořádně divoký konec. Bacha na Elvise. 

Hodnocení: 85 %
Bavila jsem se a královsky. Zejména Prst, Zuby a Tenisky mi nedaly spát.
Díky posílám do Bety ♥️ a u nich si můžete sbírku povídek mistra hororu zakoupit za velmi příznivou cenu.

Pokud máte rádi strašidelné povídky, neváhejte a k Dollanově cadillacu si objednejte i tajemnou sbírku Noční směna, protože je ještě o chlup lepší a děsivější a vůbec...



Název knihy Dolanův cadillac
Autor Stephen King
Žánr Horory
Nakladatelství Beta
Rok vydání 2020
Počet stran 375
ISBN 9788075931818
Nákup knihy www.nakladatelstvibeta.cz



Nakladatelství Beta bylo založeno v roce 1993. Za dobu svého působení uvedlo na český trh na 800 titulů různých žánrů a řadí se tak mezi přední české nakladatelské domy. Mezi světoznámé osobnosti, které vydáváme, patří autor hororů a detektivních románů Stephen King, duchovní učitel Osho, Deepak Chopra nebo Alexander Loyd.
Při přípravě titulů dbáme na úzkou spolupráci překladatelů s redaktory, grafiky a ilustrátory, abychom čtenářům přinášeli pouze kvalitní knihy.

Komentáře

  1. Knihu jsem četla asi před 15 nebo 16 lety a Dolanův cadillac a Nechte dítek jíti ke mně mě tenkrát oslovilo nejvíc. Tvoje recenze mě vede k myšlence, že je čas vydat se k našim a vzít si knížku znovu do parády.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem se ke Kingovi ještě nedostala :-) Zatím sbírám inspiraci, kterou jeho knihou bych mohla začít :-) Takhle vypadá moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kingovky se mi četly vždycky moc dobře a u každé jsem vydržel až do konce, i když měly hodně přes 500 stran. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží