Stephen King: Kouzelná skříňka pro Gwendy

Čokoládička pro knihomoly


Byla jednou jedna holčička a jmenovala se Gwendy. Byla trochu tlustá, a tak se rozhodla každý den vyběhnout Sebevražedné schody, aby si na konci toho krásného léta roku 1974 alespoň dohlédla na špičky bot. Jednou ji nahoře oslovil muž v černém kloboučku a dal jí dárek - skříňku s několika tlačítky a páčkami. Skříňku, která jí při zatáhnutí za páčku dá čokoládičku nebo minci. Skříňku, s jejíž pomocí by mohla možná zničit svět. A pak ten muž prostě zmizel.

Kouzelná skříňka pro Gwendy je krátká novela, která by se jindy stala součástí některé ze sbírek Kingových novel a povídek (a tam by asi zapadla). Možná proto, že ji čtenář drží v ruce zvlášť, má víc času o ní přemýšlet. A i když je rozsahem krátká (a vskutku krásně graficky zpracovaná a dokonce i ilustrovaná!), má v sobě všechno, co mám na Kingovi ráda. Je jako ta malá čokoládička z kouzelné skříňky, která všechno zlepšuje a rozplývá se na jazyku!

Sledujeme dokonalý přerod malé, tlusté, brýlaté holčičky v ženu. Přerod housenky v motýla. Navíc to celé začíná v 70. letech v Castle Rocku, a tam, jak každý čtenář Kinga ví, stojí autor na pevné půdě. Píše pro lásku k vyprávění. Není to přímo děsivé, spíš napínavé a se zatajeným dechem sledujeme Gwendino nutkání zjistit, co by se stalo, kdyby stiskla třeba zelené tlačítko. Nesmíme zapomínat, že každá magie má svoji cenu.

" 'Zůstaň ještě chvilku. Víš, patříš k těm lidem, který poslední dobou sleduju.' Mělo by to vyznít zlověstně (a také to tak trochu vyznělo), ale ve tváři mu stále dozníval úsměv a oči mu zářily, takže pokud je to nějaký starý prasák, celkem dobře to skrývá. Což podle Gwendy dokážou jen ti nejlepší staří prasáci. Vejdi do mého salonu, řekl pavouk mouše."

Hodnocení: 100 %

Gwendy se vám bude líbit, ať už jste fanouškem Kinga nebo by to bylo vaše první setkání nahoře po vyběhnutí schodů. Věřte mi, že po přečtení, budete toužit po další čokoládičce.
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta, kde knihu zakoupíte, můžete si přečíst ukázku, nebo doplnit sbírku knih Stephena Kinga.
Stephen King, Richard Chizmar: Kouzelná skříňka pro Gwendy. Pavel Dobrovský - BETA s. r. o. Praha, 2018. 170 stran.

Komentáře

  1. Taky se mi moc libila, cetla jsem ji uz drive, ale vim, jak jsem se “u tech tlacitek” citila :) pekna recenze! :)
    daramegan.cz

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Díky za komentář. Sleduj mě i na instagramu, ať ti neunikne žádná novinka.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Šikmý kostel (Karin Lednická)

Antivirový šátek nanoSPACE - vyzkoušeno

10 důvodů, proč číst fantasy Dvůr trnů a růží